А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Според новия стандарт „Образна диагностика“:

25.07.2018 / 13:30 - surgery.bg
 
 Facebook

„Болниците имат година да набавят нов хардуер и софтуер за съхранение на образни изследвания“.

 

Според новия стандарт „Образна диагностика“:Новият медицински стандарт „Образна диагностика“ вече е в сила, след като наредбата за утвърждаването му бе обнародвана в „Държавен вестник“.

Предишният стандарт бе отменен от Върховния административен съд през април миналата година заради липса на мотиви към него, а здравното министерство изготви нов и го предложи за обществено обсъждане през април 2018 г.

С новия нормативен акт се заложиха сериозни изисквания към болниците за апаратура и специалисти, като инвестицията на лечебните заведения по изчисления на МЗ ще варира между 2 и 6 млн. лв. само за нужното оборудване.

Няколко са изискванията, за чието изпълнение е даден времеви толеранс след влизането в сила на стандарта. Лечебните заведения със структури от първо, второ и трето ниво на компетентност по образна диагностика имат на разположение една година, за да се сдобият с необходимия им по стандарт хардуер и софтуер за съхранение на образните изследвания.

Структурите за образна диагностика и от трите нива на компетентност регистрират и съхраняват в PACS образните изследвания в цифров вид в DICOM формат съгласно DICOM стандарта за срока на съхранение на историята на заболяването, е записано в стандарта.

 

още от Новини от деня
още от Образна диагностика