А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Спешните състояния, повлиявани от ендоваскуларната терапия

04.05.2017 / 09:30 - surgery.bg
 
 Facebook

бяха обсъдени от множество специалисти от цял свят по време на Balkan Endovascular Course.

 

Специалисти от различни сфери се срещнаха в хотел „Хилтън” в София на 28 и 29 април 2017 г., за да обменят опит за спешните състояния, които могат да бъдат повлияни с ендоваскуларна терапия.

Събрани от всички краища на света, гостите, лекторите и организаторите представиха множество различни конкретни случаи, с които обрисуваха съвременния ход на медицината.


Спешните състояния, повлиявани от ендоваскуларната терапия


Събитието се организира от Българското дружество за ендоваскуларна терапия, със съдействие и от Международното дружество на ендоваскуларните специалисти.

Ето какво разказаха двама от основните участници в събитието пред „Здравен навигатор”:

Доц. Иво Петров: „Курсът ни събра много позитивна настройка и всички усилия си струваха”


Спешните състояния, повлиявани от ендоваскуларната терапия


Доц. Петров, сред организаторите сте на едно чудесно събитие – Ендоваскуларна академия 2017. Какво представляваше то и какви усилия и труд се крият зад успешната реализация?

Това беше едно дългоочаквано събитие и тази година съвсем умишлено беше предвидено и проведено под формата на курс. Затова е и такова наименованието, под което се проведе: Balkan Endovascular Course. Наистина костваше много усилия и труд, но всичко си струваше, заради прекрасните резултати. Тази година акцентът беше в повечето практически знания и по-малкото теоритизиране. Поради това интересът беше доста голям. Имаше много голямо международно участие. Академичният състав беше от целия свят – Аржентина, САЩ, Германия, Сърбия, Франция, Великобритания и още много страни. Говорим за над 20 човека от faculty листа на програмата. Радвам се, че се оправдаха очакванията ни и успяхме да съберем достатъчно позитивна настройка около курса и да го организираме добре.

Доц. Васил Велчев: „Събитието бе изключително амбициозно и оправда всичките ни очаквания”


Спешните състояния, повлиявани от ендоваскуларната терапия


Доц. Велчев, Вие бяхте сред основните лектори и модератори на събитието. Разкажете ни повече за проведената среща на различни специалисти от цял свят тук – в България.

Събитието беше подготвено много амбициозно и покри изцяло очакванията, които стояха зад него. Възроди една традиция от няколко ендоваскуларни курса, които се провеждаха през годините. Посветено бе изцяло на спешните състояния, които могат да бъдат повлияни с ендоваскуларна терапия. Основното предизвикателство беше това, че трябваше да обедини хора от поне 4 или 5 специалности. Не винаги е лесно да се говори на един общ език, било той професионален или чисто географски различен, но все пак събитието протече много добре и мисля, че успяваме все повече да убеждаваме хората, че има нужда от създаването на нов подход и нова специалност – ендоваскуларна терапия. Убеден съм, че вървим с уверени крачки към това.

Можем спокойно да кажем, че основното в курса беше съсредоточаването в team work на различните специалисти в полза на пациента?

Това е основното ударение по време на целия конгрес – трябва да има отбор, който да действа и да се работи на принципа, формиран от екипите за политравми. Би трябвало да има начин за финансиране и създаване на подобни екипи, които да се занимават със съдови спешности.

Бихте ли разказал повече за Вашата презентация за перкутанната интервенция при остри гастроинтестинални кръвоизливи и това, върху което се опитахте да привлечете вниманието на аудиторията?

Презентацията ми се опитва да привлече вниманието върху това, че в България се случват доста парадокси и затова на много места инвазивната рентгенология е недоразвита. В нашата болница например, отделението ни по инвазивна кардиология се опитва да „подаде ръка” и да помогне, където е възможно, за да се запълни тази ниша. Затова се опитваме да осигуряваме 24-часов достъп за пациенти с остра емболия, кървене и т.н.

Още коментари и подробности от срещата очаквайте в surgery.bg през идните дни.

Снимки: surgery.bg

 

още от Избор на редактора
още от Сърдечна