А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Спешни мерки са необходими в общинското здравеопазване

12.12.2017 / 11:30 - surgery.bg
 
 Facebook

Това заяви д-р Неделчо Тотев.

 

Спешни мерки са необходими в общинското здравеопазване„Ако в рамките на месец-два не се вземат спешни мерки по отношение на общинското здравеопазване, нещата ще излязат от контрол. Наистина е дошло време разделно. Тук голяма част от лечебните заведения общинска собственост са изпаднали вече във финансова несъстоятелност.“ Това заяви пред БНР председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев.

„За нас пицата винаги е постна и става вече почти като трошички хляб, а не като пица“, коментира той финансирането на общинските болници и посочи, че при тези обстоятелства могат да се очакват фалити на този тип лечебни заведения. „Защото от самото начало на годината, с вдигането на минималната заплата, казахме, че всички болници общинска собственост ще бъдат изправени до стената. Никой не обърна внимание, всички твърдят, че това е въпрос на лош мениджмънт, това твърдеше и предишният министър“, каза д-р Тотев.

По думите му, към 31-ви юли по отчет на болниците от Сдружението се формира дефицит от порядъка на около 30 млн. лв. дългове на 38 от 40-те лечебни заведения, които членуват в организацията. „Като там се очертава и една друга тенденция – растат задълженията, в същото време расте неизплатената надлимитна дейност. Така че има 5 млн. лв. пък неизплатени към онази дата“, обясни той и допълни, че около 18 от тези болници ще изпаднат във финансова несъстоятелност до края на годината, ако не бъдат отпуснати целево 30-те милиона лева, за които Сдружението настоява.

„Ние работим в едни много ограничени пътеки – нямаме право да работим по други по сегашните безумно завишени стандарти. И точно те, тези цени на пътеките са от 2006 г. При сегашна минимална заплата два пъти и половина увеличена в сравнение с тогава, при това, че ще скочи минималната още с 10-ина процента“, отбеляза д-р Тотев и запита как могат да работят общинските болници при тези обстоятелства.

 

още от Новини от деня