А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Скринингът е много важен

05.05.2015 / 15:30 - surgery.bg
 
 Facebook

Това коментираха специалисти от Българската асоциация на спиналните хирурзи.

 

Скринингът е много важен

Доц. Станчев
Доц. Станчев, вече е факт и първият форум на Българската асоциация на спиналните хирурзи. Какво ви костваше създаването на Асоциацията, която обединява ортопеди и неврохирурзи?
Идеята да бъде създадена Асоциация на такова научно ниво между двете специалности, които се занимават с хирургията на гръбначния стълб, съществува от много отдавна, но по една или друга причина не е могла да бъде реализирана във времето. Благодарение на днешното поколение от колеги ортопеди и неврохирурзи, беше постигнато съгласие по много от въпросите, по които имаше различия, вследствие на което Асоциацията беше създадена, регистрирана и узаконена, като вече имаме и удоволствието да присъстваме на първия научен форум, който се съчетава както организационни мероприятия, така и изключително сериозна научна програма, с презентации от световноизвестни колеги от Русия, Турция, САЩ, Италия, Македония и пр. Изключително голямо е удоволствието да присъстваме на такъв форум, който аз се надявам в бъдеще да се оформи като годишна конференция.
Освен да организира такива форуми, организацията на спиналните хирурзи има възможност и да постави условия за качествено изпълнение на съответните медицински дейности и процедури в лечението на заболяванията на гръбначния стълб, а също така – да даде възможност за специализация на младите колеги и те да получат качествена подготовка след придобиването на специалност.
Проф. Росманов
Скринингът е много важен
Проф. Росманов, заболяванията на гръбначния стълб са от голяма социална значимост. Какви са новостите, които и вие представихте пред колегите си на форума?
Новостите в гръбначната хирургия са много; те непрекъснато се появяват, защото тази патология ангажира както пациенти в ранна детска възраст, така и възрастни хора.
В рамките на форума коментирах какво не трябва да се случва с изкривяванията на гръбначния стълб при децата. Има доста запуснати случаи, които в годините се увеличават. Резултатът са непрекъснати прегледи и неадекватно лечение с различни процедури, при явно напредване на проблема. Пред аудиторията показахме няколко такива запуснати случаи, при които в късната фаза коефициентът на полезно действие на хирургията е много малък. Преди години имаше скрининг на всички деца в училищата, докато сега това не се прави. Последния скрининг сме го правили преди 10 години и то, защото виждахме, че патологията става все по-тежка.
Много се надявам Асоциацията, която беше създадена да се организира добре, да представи професионалното виждане на нас неврохирурзите и ортопедите, които се занимаваме с гръбначна хирургия, да формулира проблемите, да предложи начини за тяхното решаване и да го представи на институциите. А те дали ще се съобразят с нас, какво ще преценят, какво ще струва като финансово измерение, какво ще струва като социално измерение лечението на този проблем, е друг въпрос. Много дълбоко се съмнявам, че в сегашното време на меркантилност и на финансово изразяване на всички процеси и проблеми, ще има някакъв позитивен резултат. Според мен изостава социалната оценка на нещата, а печалбата не е единствената мярка, тя е важна част от решаването на проблема, но не най-важната. Трябва воля и желание, за да стане това.
Проф. Бусарски
Скринингът е много важен
Проф. Бусарски, проведе се първият форум на Асоциацията на спиналните хирурзи. Вие изнесохте няколко лекции пред аудиторията.
Радостно е, че се създаде тази Асоциация, която да обедини усилията на ортопеди и неврохирурзи. Спиналната хирургия е на практика най-разнообразната от всички хирургични специалности. Тя оперира от главата до края на гръбначния стълб. Патологията е социално-значима; имаме травми, тумори, онкология, дегенеративни заболявания, малформаци и т.н. Проблемите засягат както деца, така и възрастни. Хубавото е, че българските спинални хирурзи демонстрират, че са на нивото на съвременните постижения въпреки финансовите ограничения, които са наложени от Касата. България е една от малкото страни, в които пациентите трябва да си заплащат т. нар. импланти, които в някои случаи са и животоспасяващи, особено при травми и онкологични заболявания. Правим усилия да убедим Здравната каса и Министерството да допринасят финансово за стабилитета и доброто лечение на тази група болни.
В рамките на форума се коментираха предимствата и недостатъците на минимално инвазивната спинална хирургия.
Тя също има своето място, както има и т. нар. открита хирургия. Проблемът се решава не с един единствен достъп или техника, защото патологията е многообразна. При болестите на гръбначния стълб се подхожда и с преден достъп, и със страничен или заден достъп. Има изключително разнообразие на процедурата. Всеки има свое мнение и именно това е нашата цел – да уеднаквим стандартите, за да няма различия.
Минимално инвазивната хирургия има своето място, особено при по-леките травми. Тя е и по-атрактивна за пациентите, защото е по-безкръвна. Тя обаче също има своите ограничения и показания. Не е универсален метод, но по принцип спиналната хирургия няма универсален метод, който да важи за шията, за гръбнака, за кръста или за опашната кост и т.н.
Дискутира се, че е много важно при децата да има скрининг, за да се избегнат голяма част от усложненията.
Гръбначните изкривявания са честа патология при децата и е много важно те да се открият и установят в ранен стадий. Това преди години се правеше, когато имаше периодични прегледи сред децата от квалифицирани специалисти. Едно дете с изкривен гръбнак е кошмар – не само за себе си, но и за близките, а и за околните.
Снимки: Surgery

 

още от Неврохирургия
още от Ортопедия
още от Интервюта