А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Скринингова програма за онкологични заболявания ще се проведе в Пазарджик

19.09.2016 / 09:30 - Здравен навигатор
 
 Facebook

Планира се прегледите да обхванат около 180 души, като поканите вече са изпратени.

 

Скринингова програма за онкологични заболявания ще се проведе в ПазарджикСкринингова програма за онкологични заболявания – колоректален рак, рак на млечна жлеза и рак на маточната шийка, ще се проведе в област Пазарджик. Това ще стане по модела на Проект „Спри и се прегледай“, информираха от РЗОК-Пазарджик.

Предвижда се профилактичните прегледи и изследвания да обхванат около 80 души, като поканите за прегледите вече са изпратени. В момента се извършва регистрация на лечебните заведения, с които ще се сключат договори за извършване на скрининговата дейност.

В област Пазарджик проектът „Спри и се прегледай” стартира през май 2013 г. Той даде началото на мащабна процедура за скрининг на три от най-честите туморни локализации – рак на шийката на матката, на млечната жлеза и колоректален карцином. За целия период на проекта 1586 жители на Пазарджик и населените места в областта се отзоваха на поканите и преминаха прегледи.

За колоректален рак са се изследвали 406 лица, за рак на маточната шийка – 950 жени, а за рак на млечна жлеза – 230 жени. От тях: в Пазарджик – 1432, в Панагюрище – 151 и в Стрелча – 3. Общо за цялата страна скрининговите изследвания по проект „Спри и се прегледай” обхванаха 55 886 души.

 

още от Избор на редактора
още от Онкология