А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Система, разработвана в НАСА – оперира болни в Плевен

30.04.2014 / 09:30 - surgery.bg
 
 Facebook

Интервенции се извършват в областта на гинекологията, урологията и коремната хирургия в Университетската болница в града.

 

Система, разработвана в НАСА – оперира болни в ПлевенСистема за роботизирана хирургия, разработвана в НАСА за военни технологии, оперира болни в областта на гинекологията, урологията и коремната хирургия в УМБАЛ Д-р Георги Странски”-Плевен, информира БНР.

Здравната каса поема операциите на 100 жени с рак на шийката на матката. Хирургията на бъдещето се извършва от екипи, обучени в МУ-Плевен, каза проф. д-р Григор Горчев (на снимката - заедно с проф. С. Томов), ръководител на Телекомуникационния ендоскопски център, цитиран от БНР.

По думите на проф. Горчев се увеличава делът на младите жени с онкозаболявания. „И то най-вече млади жени, поради това че липсва профилактика, но ракови заболявания в начален стадий, първи до втори стадий, съвсем коректно могат да бъдат лекувани с ендоскопска хирургия. Тя дава възможност на пациентите да се лекуват бързо, да нямат травма и да имат бегъл спомен от заболяването”, отбеляза професорът.

Той допълни, че има работна група, която преговаря със Здравната каса да поеме операциите и на 80 мъже с рак на простатата на годишна база.

Система, разработвана в НАСА – оперира болни в Плевен

В ендоскопския център в Плевен са обучени над 300 специалисти по хирургия до второ ниво, каза ректорът на МУ-Плевен проф. д-р Славчо Томов. „Новата система разполага с един рядко иновативен метод на обучение. Ние ще обучим лекари-специалисти и на трето ниво”, обяви проф. Томов. Плевенските екипи на роботизираната система са втори по успеваемост след шведския екип, който е първи.

Снимки: Архив Surgery

 

още от Избор на редактора
още от Онкология
още от Гинекология
още от Урология
още от Гастроентерология