А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Симпозиумът по ендоурология и минимално инвазивна хирургия -

27.04.2015 / 09:30 - surgery.bg
 
 Facebook

Изключително успешно събитие от гледна точка на присъствие на авторитетни университетски преподаватели и експерти в областта. Това коментира инициаторът на форума проф. Илия Салтиров.

 

6‐тият пореден симпозиум „Ендоурология и минимално инвазивна хирургия”, се проведе в столичния хотел „Хилтън” на 23 и 24 април 2015 г. Повече за събитието, разказа инициаторът на събитието - проф. Илия Салтиров. Очаквайте и други коментари от симпозиума.
Проф. Илия Салтиров
Симпозиумът по ендоурология и минимално инвазивна хирургия -
Проф. Салтиров, бихте ли споделили какви са акцентите на 6-тия Симпозиум Ендоурология и минимално инвазивна хирургия?
6-тият пореден Симпозиум Ендоурология и минимално инвазивна хирургия, който традиционно се провежда в хотел „Хилтън” и операционната зала на Клиниката по ендоурология и екстракорпорална литотрипсия на ВМА, вече е факт. Това е изключително успешно събитие от гледна точка на присъствие на авторитетни университетски преподаватели и експерти в областта на ендоурологията и минимално инвазивната хирургия. Научният комитет тази година бе съставен от 33-ма изтъкнати специалисти от 9 страни. Те имаха възможност да изнесат изключително актуални и много полезни за колегите ни лекции по различни теми и в различни области на съвременната ендоурология и съвременното лечение на урологичните заболявания.
Първият ден бе посветен изцяло на лечението на уролитиазата, едно ендемично за нашия регион заболяване, от което боледуват почти 10% от населението на България и околните държави. В симпозиума бяха залегнали всички аспекти на това заболяване – от съвременната диагностика, през метаболитното изследване и профилактика на рецидивите, до възможностите за минимално инвазивно лечение на уролитиазата. Освен експертните лекции, бяха демонстрирани и няколко високотехнологични минимално инвазивни методи за лечение в реално време, с директна връзка между конферентната зала и операционните зали на Клиниката по ендоурология и екстракорпорална литотрипсия на ВМА. Именно тези демонстрации предизвикаха може би най-голям интерес сред присъстващите, защото клиничните случаи бяха доста предизвикателни, те наложиха промяна на първоначално планираната оперативна тактика, така че ние успяхме да демонстрираме всички възможности на съвременната ендоурология при лечение на един комплициран пациент. Удовлетворен съм от това, което постигнахме.
Вторият ден бе посветен на заболяванията на долния уринарен тракт на пикочния мехур и простатата, както и на възможностите за минимално инвазивно лечение; естествено, коментира се и проблемът с доброкачествената простатна хиперплазия като много често срещано състояние. Там имахме експертна демонстрация на холмиум лазерна енуклеация на простатата – минимално инвазивна процедура, която изцяло може да замести отворената хирургия, особено при големи простати. Имахме демонстрация на трансуретрална резекция за съвременни и високочестотни биполярни инструменти. Имахме сесия, посветена на туморите на пикочния мехур; за тяхната съвременна диагностика с различни типове апаратура, с поляризирана светлина и различни типове ендоскопско лечение и резекция. Един въпрос, който няма как да подминем, бе карциномът на простатната жлеза. Една от сесиите е посветена на карцинома на простатната жлеза, като се коментират новите методи за биопсично диагностициране на този процес, защото стандартната трансректална, под ултразвуков контрол биопсия, няма необходимата чувствителност тогава когато се касае за пациенти с негативна биопсия. Затова се спираме именно на търсенето на нови методи, които да ни помогнат да открием наистина съмнителните участъци, дори и много малки, които да биопсираме с цел доказване наличието или отсъствието на простатен карцином. Ще демонстрираме за първи път в България MRI fusion биопсия на простатата. Това е нов, съвременен метод, при който имаме наслагване на предварително извършения магнитно-резонансно изследване на простатата образ с реално получавания образ при трансректална ехография с високо качество ултразвук; таргетиране на съмнителни зони, които се биопсират и след това тези спесимени се изследват хистологично.
Виляна Колчева, издател
Снимка: Здравен навигатор

 

още от Избор на редактора
още от Урология