А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Силно участие на млади лекари

25.09.2014 / 19:15 - surgery.bg
 
 Facebook

Отчетоха известни български специалисти по оториноларингология. Те проведоха поредния си форум от 19 до 21 септември тази година.

 

Силно участие на млади лекариНационалният симпозиум по оториноларингология събра български и чуждестранни специалисти в хотел РИУ Правец Ризорт в края на миналата седмица.
Форумът, който доскоро бе популярен под името „Белинов Симпозиум”, традиционно събира известни специалисти в областта от цялата страна и от чужбина.
Вече имахте възможност да се запознаете с коментарите на някои от чуждестранните гост-лектори на събитието. Днес ви представяме отзивите на някои ключови български специалисти.
Проф. Р. Бенчев
Силно участие на млади лекари
Кои бяха основните акценти по време на симпозиума?
Темите на докладите тази година бяха подчинени на интердисциплинарните взаимоотношения, поради което бяха насочени най-вече към проблеми като алергичен ринит, сънна апнея, хроничен синуит и астма. Опитахме да хвърлим повече светлина върху тези проблеми от позициите на отделните специалности.
Разкажете ни повече за вашите доклади, които представихте по време на симпозиума - Възможности за симптоматично лечение на алергичния риноконюнктивит; Ролята на нестероидното противовъзпалително в риногенното главоболие.
Алергичният риноконюнктивит е заболяване, което причинява симптоматика, влошаваща качеството на живот на пациентите. Затова е много важно лечението, което се провежда да протича по възможност с един или два препарата, които да отстраняват всичките симптоми едновременно. Напоследък се натрупаха данни, че назалните кортикостероиди повлияват и очните симптоми, което ги прави средство на лечение на първи избор при умерено тежките и тежки форми на алергичен ринит.
Преди десетина години се считаше, че риногенното главоболие заема голям дял от различните видове главоболия. Последните проучвания показват, че неговият дял е значително по-малък и оперативното лечение, което рутинно се провежда е не винаги ефикасно. Поради това основните насоки на съвременната терапия е да се започва с медикаментозно лечение. Нестероидните противовъзпалителни средства заемат голямо място в това лечение.
Проф. Д. Попова
Силно участие на млади лекари
Проф. Попова, бяхте председател на сесия „Отология” и един от ключовите участници и организатори на симпозиума. Вашият коментар за събитието.
Колегите, които присъстваха на симпозиума проявиха сериозен интерес, тъй като залите бяха пълни. Това означава, че колегите ни се интересуват от всичко, което е ново. А в тези доклади, които бяха представени по време на сесията „Отология”, се показаха някои нови неща, обсъдиха се, имаше дискусии. Според мен обаче трябва да направим някои промени занапред, за да оставим повече време за дискусии, тъй като за мен те са една от най-важните части на едно мероприятие.
Какво послание бихте отправили към младите си колеги?
Виждате, че нашите млади колеги задават въпроси, участват с презентации, така че лично аз винаги съм била доволна от тях. Смятам, че те трябва да се стимулират. Много уважавам тези колеги, които са останали да работят в страната. Аз не съм на принципа, че най-добрите са напуснали България, напротив, мисля, че тези, които са останали, младите колеги, които работят в нашата клиника са изключително добри, знаят чужди езици и нищо не им пречи да заминат, но са много мотивирани да работят и имат тази възможност. Смятам, че превъзхождат своите връстници от другите страни по качество на работа. Ние трябва да уважаваме тези отлични млади бъдещи специалисти, защото те наистина са поели малко по-различен път – може би труден, с малко повече ограничения от тяхна страна, но са избрали пътя на една добра професионална реализация, която ние им осигуряваме като клиника. Винаги се казва, че едва ли не най-добрите са заминали в чужбина; напротив – аз мисля, че не е така. Хората, които са заминали са избрали най-лекия път, докато тези, които останаха имат доста добра подготовка, явявали са се на доста трудни изпити и хората са много мотивирани. Това мнение, което се разпространява в общественото пространство обижда тези, които са останали в страната. Моето мнение е, че трябва да уважаваме точно тези хора, които са останали у нас. Те ще бъдат и бъдещето на медицината в нашата страна.
Силно участие на млади лекари
(Успоредно с форума се проведе специализирано медицинско изложение. Представяне на "Медицинска Техника Инженеринг")
Проф. К. Джамбазов
Силно участие на млади лекари
Проф. Джамбазов, бяхте председател на пленарна сесия „Ринология”. Споделете вашите впечатления за сесията в частност и за конференцията като цяло.
На тази пленарна сесия се разискваха основно въпроси, свързани с диагностиката и лечението на алергичния ринит, както диагностиката и оперативното лечение на тумори, на възпалителни и невъзпалителни заболявания на носа и синусите. Бяха представени няколко доклада с изключително интересно съдържание и значение за нашата специалност. Бяха разисквани начини за консервативно лечение на алергичния ринит, начини на диагностика; въпроси, които представляват световен казус за решаване. Смятам, че сесията беше изключително успешна и колегите се обогатиха от това, което се сподели и дискутира.
Като цяло симпозиумът, който провеждаме е с национално значение и е много важен за колаборацията между специалистите „Уши, нос и гърло”, защото нашата специалност не се състои от колеги, които работят само в болнични заведения, но които работят и в доболничната помощ, дори те са по-големият процент. Тук е мястото, на което да направим срещите, да обсъдим проблемите, да решим как да се развива нашата специалност в тези трудни времена.
Проф. Д. Досков
Силно участие на млади лекари
Проф. Досков, споделете впечатленията си от събитието.
Това е една поредна, най-голяма по рода си проява в оториноларингологията. Прави много добро впечатление разнообразието в научните доклади. Аз като секретар на Българското дружество по оториноларингология мога да кажа, че много добро впечатление прави и присъствието на много млади колеги, които с интерес участваха в научната проблематика. Това е един много радващ факт, като се има предвид, че една голяма част от младите лекари емигрират поради по-добрите условия, които им се предлагат. Радващото в последните години е, че по отношение на оториноларингологията има по-голям наплив към специалността от млади кадри. Преди години за специалност се явяваха по един-двама души, докато сега вече има много по-голямо присъствие на млади колеги, които имат интерес към нашата специалност.
Друго, което бих могъл да отбележа е международното участие на събитието. Като цяло в проявата участваха около 300 души, което е едно доста прилично участие, като се има предвид, че по регистрите на БЛС, лекарите оториноларинголози са около 560.
На Общото събрание имаше интересни изказвания и дискусии по важни проблеми, които засягат общността ни. Говоря за участието в бъдещите преговори по Рамковия договор и корекцията на клиничните пътеки, с оглед едно по-адекватно заплащане, едно по-голямо съгласие между колегите в тази връзка.
Освен това, бих искал да благодаря и на турските колеги в лицето на проф. Онерджи, който дава възможност през месец декември в Анталия на около 30 млади колеги да участват в една бъдеща проява, с оглед повишаване на тяхната квалификация като специалисти. Ще се наблегне преди всичко на практическата част на обучението в нашата специалност.
Петър Колчев, издател
Силно участие на млади лекари
(Представяне на фирма Медимаг-МС)
Силно участие на млади лекари
.
Силно участие на млади лекари
Снимки: Здравен навигатор

 

още от Избор на редактора
още от Уши, нос, гърло