А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Шведски учени с разработка -

28.05.2014 / 09:30 - surgery.bg
 
 Facebook

Подобряваща слуха на пациентите. Глухи пациенти ще могат да имат нормален слух с помощта на нов имплант.

 

Шведски учени с разработка -Глухи пациенти ще могат да имат нормален слух с помощта на нов имплант, който замества средното ухо, оповестиха шведски изследователи. Бо Хакансон от технологичния университет Чалмърс в Гьотеборг съобщи, че имплантът, разработен съвместно с университетската болница Салгренска, може да бъде вкаран подкожно зад ухото и да се захване за черепната кост.


Новата технология ползва черепната кост, за да предаде звукови вибрации до вътрешното ухо чрез т. нар. звукова проводимост. Човек чува 50 процента от собствения си глас посредством звуковата проводимост, така че възприема този звук като естествен, казва Хакансон.


Създаденият имплант е различен от ползваните досега други уреди, осланящи се на звуковата проводимост. Не е нужно имплантът да бъде захванат за черепната кост с помощта на титанов винт, който минава през кожата. Затова пациентът не трябва да се безпокои, че ще изгуби винта, няма и риск от кожни инфекции около мястото на фиксирането му, твърдят от научния екип.


Технологията е проектирана така, че да е от полза за пациенти, засегнати от хронично възпаление на външното или средното ухо, от костни заболявания, от хора с вродени малформации на външното ухо, слуховия канал или средното ухо.

 

още от Избор на редактора
още от Уши, нос, гърло