А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Семинар, посветен на балонната дилатация

19.04.2019 / 13:30 - surgery.bg
 
 Facebook

Се проведе в УМБАЛ „Св. Анна“-София.

 

В УМБАЛ „Св. Анна“-София АД се проведе семинар посветен на балонната дилатация при пациенти с хронична тромбемболична пулмонална хипертония. Това съобщиха от лечебното заведение днес.

Като гост лектор и оператор бе поканен водещият световен специалист в областта проф. Хирото Шимокавахара от Окаяма, Япония. Семинарът се проведе в клиниката по кардиология на УМБАЛ „Света Анна“ София в присъствието на именити наши кардиолози, кардиохирурзи и специалисти по образна диагностика.

Всичките 7 процедури при общо 5 пациенти, бяха проведени на 4 и 5 април от доц. Васил Велчев (на снимката) и проф. Шимокавахара. Както стана ясно при дискусията с проф. Шимокавахара и доц. Велчев, този тип интервенции трябва да се провеждат в няколко последователни сесии през интервали от 1-2 месеца и би могло да се достигне до нормализиране на наляганията в белодробната артерия.

Процедурите, които са уникални за България са минимално инвазивни и изискват достъп през централен венозен съд на бедрото или шията. Същността на процедурите се изразява в последователна балонна дилатация на разклоненията на белодробната артерия.

Интервенциите се повтарят до значително подобряване или изчезването на симптоматиката, придружено с нормализирането на наляганията в десните сърдечни кухини и белодробната артерия.

Процедурата се поема от НЗОК, като следващите интервенции ще се извършват самостоятелно от българския екип. Броят на пациентите страдащи от това заболяване е около 4000 души в България, уточняват от болницата.

 

още от Новини от деня
още от Сърдечна