А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Руски хирурзи трансплантираха почти изцяло лицата на две деца

15.08.2012 / 09:30 - surgery.bg
 
 Facebook

Малките пациенти са били съответно на четири и на една година, съобщават от руското министерство на здравеопазването. Децата се чувстват добре след извършените интервенции.

 

Руски хирурзи трансплантираха почти изцяло лицата на две децаЕдногодишно дете с цялостно изгаряне на главата е постъпило в Регионалнат болница „Ошаповски” район Краснодар.

Лекарите от центъра за изгаряния използвали за първи път нова техника като присадили цяло парче кожа. За сравнение от досегашните интервенции при големи изгаряния за трансплантация са се използвали няколко петна на кожата, взети от пациента.За първи път новата техника в Краснодар експертите тествали две години по-рано.


Другата операция за възстановяване на лицето, извършил персоналът от Катедрата по пластична и реконструктивна хирургия на Челябинската Окръжна болница.


Четири годишно момче е бил сериозно ранено човек от куче. Хирурзите в лечебното заведение успели да възстановят две трети отна меките тъкани на лицето, разкъсани от животното. В момента детето е прехвърлено в общо отделение и стартира рехабилитационен период.


Към днешна дата, около десет са направени около десет трансплантации на лицеви меки тъкани. Пионерите на този вид хирургия са френските хирурзи, извършили пет трансплантации. В допълнение, подобни операции са били извършени в Китай, Испания и САЩ.

 

още от Избор на редактора
още от Неврохирургия
още от Пластична