А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Три нови роботозирани апарата помагат на деца с ДЦП

20.09.2016 / 09:30 - surgery.bg
 
 Facebook

По думите на директора на лечебното заведение доц. Иван Чавдаров (на снимката) те са единствените у нас за подобряване на фината и механичната моторика на долни и горни крайници.

 

Три нови роботозирани апарата помагат на деца с ДЦПВ Специализираната болница за рехабилитация на детска церебрална парализа (ДЦП) „Света София” заработиха три нови роботизирани апарата за подобряване на двигателните способности на децата с детска церебрална парализа.

По думите на директора на лечебното заведение доц. Иван Чавдаров те са единствените у нас за подобряване на фината и механичната моторика на долни и горни крайници при деца с подобни проблеми. Той посочи, че към момента на ден през роботоризираната рехабилитация на горен крайник преминават между 6 и 8 деца, а на тази за ходене – между 4 и 6.

Роботът има определени показания за диагнозата, за възрастта, психичното състояние на детето, поясни доц. Чавдаров. 20 семейства на деца са обучени за рехабилитация вкъщи, а още 90 родители на новородени – по немски кинезитерапевтичен метод.

 

още от Избор на редактора
още от Детска