А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Рентгенологична среща „Да работим заедно - спешна рентгенология”

08.06.2017 / 15:30 - surgery.bg
 
 Facebook

се проведе на 2-3 юни в София.

 

Срещата бе организирана за шести път от специализантите по рентгенология, а сред темите, които обсъждаха специалистите бяха сърдечносъдова спешност, спешност в педиатрията, мускулоскелетна спешност и спешност в неврологията. Специален гост на събитието беше проф. Питър Милденбергер (Председател на ESR по Професионални въпроси и Икономика в Радиологията)

Представяме Ви коментарите на някои от ключовите участници:

Д-р Глория Адам, председател на Дружеството на младите рентгенолози специализанти в България

Рентгенологична среща „Да работим заедно - спешна рентгенология”

(Д-р Адам заедно с проф. Милденбергер)

Д-р Адам, за поредна година провеждате форум за млади специалисти по радиология. Към какво се стремихте тази година при подбора на лектори и каква е тематиката?

Това е среща на Асоциацията по радиология в България, кръстена Radiology Together. Инициирана е през 2016-та година неофициално, но поради големия интерес към събитието решихме да измислим име, лого и да провеждаме срещи с повече участници. Целта ни е всеки път темата да е различна и да включва разнообразни сфери от радиологията. Темата този път е “спешна радиология” и обхваща няколко системи от човешкото тяло - кардиоторакална, неврологична, абдоминална и педиатрична. Участниците са специализанти и специалисти по радиология и други области като анестезиология, съдебна медицина и вътрешни болести, рентгенови лаборанти и студенти по медицина. Официално са регистрирани 90 души, което е рекорд за форума. Тази среща е шеста по ред и втора за 2017-та година.

Къде обикновено се провеждат срещите на Асоциацията?

Досега се провеждаха на различни места, но този път избрахме болница Токуда заради голямата зала, която е на разположение.

Какви да новостите тази година? Виждаме много чужди медицински представители и лектори.

Да, така е. Имаме участници както от български болници, така и от болници в чужбина и гост-лектори от Германия, Австрия и Хърватия. Европейското дружество по радиология също ни оказа подкрепа с изнесени лекции по мениджмънт в спешната радиология и възможностите на младите специализанти за изява в дружеството и на Европейския конгрес по радиология. Друго иновативно на текущата среща е издаването на книжка с абстракти от презентациите на Медицински университет - Варна. Тя ще бъде публикувана онлайн и линк към нея ще бъде качен на сайта на Дружеството по кардиоторакална радиология, което също ни подкрепя. Освен това лекциите биват заснемани от онлайн платформа за обучение на лекари и Български лекарски съюз. По този начин всички, които не са успели да присъстват, ще могат да гледат постфактум презентациите и да се обучават. И не на последно място, тази година Elsevier ни предоставят достъп за два месеца до статии, публикувани на сайта им.

Проф. П. Милдербергер:

Рентгенологична среща „Да работим заедно - спешна рентгенология”

Проф. Милдербер, Вие изнесохте много интересни лекции, свързани с работата на Европейското дружество по радиология - какво смятате, че е полезно за аудиторията от български млади специалисти? С какво ги запознахте и кое бе най-важното от Вашата презентация?

Най-важен е фактът, че радиологията обхваща широк кръг от медицински дисциплини - офталмология, кардиология, травматология, хирургия, към които тя трябва да бъде отворена. Интересно е, че при нас има комуникация не само с пациента, но и с лекари от други сфери. Радиолозите участват в различни конференции и дават своето мнение как различните пациенти трябва да бъдат лекувани.

Какви са новостите относно мениджмънта в спешната радиология?

На първо място трябва да развием концепция как да третираме политравматичните случаи, да имаме екипен подход и да провеждаме трейнинги и симулации. Според мен CT-залата трябва да играе роля на шокова зала - тоест всичко да се случва там. Това отнема малко време, но работи прекрасно. Не само лекарите, но и останалата част от екипа трябва да бъде мотивирана, така че да няма страх, когато постъпи пациентът.

Проф. Галина Кирова, председател на Българското Дружество по Кардиоторакална Рентгенология

Рентгенологична среща „Да работим заедно - спешна рентгенология”

Проф. Кирова, на какво беше посветена Вашата лекция и какво е важно да остане в съзнанието на аудиторията?

Моята лекция е част от едно цяло и послението, което искам да дам на обществото на тази среща, е първо, че ние се грижим за младите хора и младите лекари, като им даваме възможност да участват в европейски инициативи и сами да създават своето бъдеще. Втората ни цел, свързана конкретно с радиологията, е да покажем мястото на радиолога и мястото на образната диагностика в спешната помощ, тъй като това е социален и организационен проблем. При правилното менажиране на едно спешно отделение, едновременно с реаниматорите, спешните медици и лабораторията, почти наравно участва и образната диагностика. Това менажиране включва правилен триаж. Макар че тази дума не се обича в България, тя е правилната и това е правилният подход. Трябва своевременно да бъде определено от каква помощ се нуждаят пациентите и те да бъдат правилно насочени. Всъщност моята лекция беше фокусирана върху тези пациенти, които идват с остра болка в гръдния кош, което не е само коронарен синдром, но в много случаи е коронарна болест. Опитах се също да представя пътя, по който се изграждат алгоритмите за правилно поведение и, още една правилна дума, която също не се обича - стратификацията на пациентите - тоест класифицирането им на база на тяхната клиника и на рисковите фактори, които те имат от миналата си история и в момента на приемането. Така ние можем да преценим дали те трябжа да бъдат незабавно интервенирани, или могат да бъдат уточнени в последствие, без да се налага да заемат място в интензивно отделение. В България не обичаме да говорим за полза, пари, резултат или кост-ефектив анализ, но на практика този анализ е изключително важен и не е свързан само със средствата, които се дават персонално за пациента, а и с анализа на това каква полза за пациента можем да получим срещу определен ресурс. Това рефлектира върху стратегиите, които изграждаме. Колкото по-прецизен е един алгоритъм и колкото по-правилно селектира пациентите, толкова по-точно биват насочени финансовите средства към правилните пациенти в правилното време. Това е нашата цел. Моята лекция имаше и малко по-филосовско послание - какъв е пътят и как се случва в ерата на медицината на доказателствата един тест да бъде валидиран и да отговаря на всички критерии за диагностична, предтерапевтична и финансова ефективност.

Във форума са включени доста чужди лектори, които изнесоха интересни презентации. Какво Ви впечатли най-силно от чутото?

Като организатори на форума, заедно с младите ни колеги поканихме хора, които имаха задача да изпратят послание. От една страна послание към обществото чрез интервютата, които вие правите, и от друга страна - послание вътре в общността - медицинска и радиологична. Лекторите показаха, че ние сме една важна специалност, че в спешната медицина не може без образна диагностика и че сме ориентирани към новите методи. Презентацията за пост-процесинг обработките и въвеждането на изкуствен интелект в нашата работа беше впечатляваща. Надявам се, че до края ще има и дискусия на тема Човешки срещи изкуствен интелект и къде е границата и дали се очаква машините да вземат нашия хляб, което е една от световните дискусии в момента.

Д-р Адам спомена за участието на млади специализанти на конгреси в чужбина. Разкажете ни малко повече за това.

Както споменах, освен спешната медицина, друга наша цел е да покажем, че се грижим за младите и както казаха представителите на Европейската асоциация по радиология - да покажем на света, че България съществува, че имаме млади хора, които са достатъчно амбициозни, умни и мотивирани да вървят успоредно със своите колеги в Европа. Именно от тук идва името на срещата - Radiology Together. Целта на проф. Милдербер бе да представи от първа ръка европейските инициативи пред младежите и как България трябва да става все по-видима във времето в това голямо европейско семейство. Другото послание от европейска страна е, че ние трябва да се адаптираме към критериите за обучение в Европа, като бе представено новото издание на европейския кърикюлъм за подготовка на рентгенолози. За съжаление, той значително се различава от утвърдения като стандарт в България. За да бъдем наравно с колегите си на запад, ние трябва да следваме техния модел и да бъдем обучавани правилно. Искаме да покажем на младите, че има светлина в тунела и да ги задържим тук, защото ние имаме нужда от лекари в България.

Снимки: Здравен навигатор-Хирургия

 

още от Образна диагностика
още от Новини от деня