А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

С рамково договаряне на минималните цени да е придружен основният пакет

16.07.2019 / 09:30 - surgery.bg
 
 Facebook

Това препоръча д-р Иван Маджаров, председател на БЛС.

 

„Категорично заявявам, че задължително основният пакет от медицински дейности трябва да бъде придружен с рамково договаряне за основни минимални цени, които трябва да бъдат осигурени на доставчиците на медицински услуги. Недопустимо е да се предлага отделни лекари – общопрактикуващи, лекари от специализираната медицинска помощ и отделни болници, да се договарят самостоятелно с много по-мощни от тях структури, каквито са застрахователните фондове”. Това заяви председателят на БЛС д-р Иван Маджаров (на снимката) след представянето на проекта за нов здравен модел.

На дискусията присъстваха и зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов и главният секретар на съсловната организация д-р Стоян Борисов.

Новият здравен модел предвижда частни застрахователни фондове да се конкурират със НЗОК. Увеличение на здравната вноска не се предвижда - тя остава 8%. Пациентите обаче ще могат да избират къде да отиват парите им – в Здравната каса или в частен фонд. Проектът предвижда частните фондове да се конкурират с държавната здравна каса (НЗОК) и за основния пакет на лечение, който се покрива от задължителните осигурителни вноски. Предвижда се, че за да бъде лицензиран един фонд той да трябва да събере минимум 500 000 осигурени.

„При условие, че всички застрахователи и Касата ще получават равна вноска, т.е. конкуренция по отношение на това кой, какви пари носи на фондовете няма да има, явно се надяваме, че всеки застраховател, добре управлявайки своите средства, контролирайки разхода и това дали наистина е било необходимо даденото лечение, ще бъде по-ефективен от НЗОК и съответно ще може да предложи по-добри условия на своите пациенти. Това обаче не трябва да става за сметка на изкуствено занижаване и на сега ниските цени”, коментира председателят на БЛС и добави: „Нали не си представяте, че може да осигурим по-добро качество като подложим доставчиците на медицинска помощ на още по-ниски цени дори от сегашните недофинансирани такива?”

Д-р Иван Маджаров беше категоричен, че свободният избор на пациента кой да го лекува не може да бъде заместен от избора кой да финансира лечението му. „Това са неща, които не трябва да бъдат противопоставяни. Това е отстъпление от вече завоювано право на пациентите”, добави председателят на съсловната организация на лекарите.

Д-р Маджаров изтъкна, че все пак в предложената концепция за нов здравен модел има и нещо положително: „Признава се, че пакетът, който твърдим, че се покрива с тази вноска и със средствата, които осигурява НЗОК е твърде обемен, твърде разширен и това, което очаквахме да се каже пред обществото - дано вече стане ясно - българските лекари, доставчиците на медицински услуги, са принудени да осигуряват този пакет за своя сметка. Това е едно от положителните неща. Другото е, че заговорихме за конкуренция не само в лечебните заведения, но и за конкуренция при финансиращите органи“, каза д-р Маджаров.

Председателят на БЛС припомни, че преди две години съсловната организация е изготвила система за оценяване на базата на коефициенти, нямащи нищо общо с обявяването на минимални базови цени. „Коефициентите служат за класифициране на тежестта на труда и на дейностите между самите изпълнители на медицинска помощ. Тази система сме я предоставили на Министерството на здравеопазването, тя е сложна, не може да се въведе за една година, но трябва да се работи и по нея“, завърши изявлението си председателят на БЛС.

 

още от Избор на редактора