А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Радвам се, че на този форум видяхме доста млади специалисти

19.01.2017 / 18:00 - surgery.bg
 
 Facebook

Ще се постарая да продължим сътрудничеството си още по-интензивно, заяви проф. Шчепаник, президент на ESS.

 

В най-скоро време ще имате възможност да прочетете на едно място някои от по-интересните акценти по време на провелия се XV Национален Конгрес по хирургия с международно участие, който се състоя през миналата година в Албена. Като медиен партньор на Българско хирургическо дружество, Здравен навигатор за пореден път ще ви представи някои акценти от най-важния форум на хирурзите.

Проф. Шчепаник

Радвам се, че на този форум видяхме доста млади специалисти

Проф. Шчепаник, уважихте конгреса на Българско хирургическо дружество. С какви впечатления останахте от събитието?

Трябва честно да отбележа, че бях много приятно изненадан от това, което видях на този форум и от лекциите, които бяха представени. Спокойно бих могъл да кажа, че събитието по нищо не отстъпва на световните форуми, които се организират в областта.

Свидетелство за това е и много сериозното присъствие на конгреса, както и желанието за интензивно международното сътрудничество и колаборация със специалисти от региона и с водещи европейски хирургични клиники.

В конгреса се включиха и доста млади хирурзи.

Точно така и това е много радостно. Трябва да отбележа, че с досегашния председател на Българското хирургическо дружество проф. Росен Маджов коментирахме една много интересна идея, а именно, че на следващия конгрес на ESS, който ще се проведе в Краков през 2017 г., ще оформим две сесии за млади хирурзи. Така ще могат и тези млади специалисти активно да се включат и да представят свои авторски доклади, а не само да участват като слушатели.

Какво послание бихте отправили към колегите си в България?

Бъдете иновативни, активни и разширявайте международното сътрудничество, защото това е гаранция за развитие и за по-добри постижения при лечението на пациентите.

Проф. Аббасоглю

Радвам се, че на този форум видяхме доста млади специалисти

Проф. Аббасоглю, бяхте един от чуждестранните гост-лектори, участвали в конгреса на БХД. Какви са впечатленията Ви от форума?

На първо място бих искал да благодаря на организаторите за поканата, която получих да се включа в конгреса на Българско хирургическо дружество. Мога да кажа, че срещата, която се състоя в Албена бе на чудесно ниво, като започна с едно много силно представяне.

Лично моето мнение е, че имаме подобни проблеми с колегите в България. Въпреки това, постиженията на специалистите са много добри. Това мога да го твърдя дори само преглеждайки темите, които се коментираха по време на конгреса. Българските хирурзи са специалисти от висока класа, а както видяхме по време на форума – презентациите, които се изнесоха бяха по актуални теми.

Според мен хирургията е едно от най-иновативните и бързоразвиващите се направления в медицината, а хирурзите държат да бъдат в крак с новите тенденции и технологии. Това мисля, че бе доказано и по време на състоялия се в Албена конгрес.

Какво бихте пожелали на колегите си от България?

Да продължават да се развиват все така, да следят новостите и да се опитват максимално да ги прилагат. А също така – да имаме повече възможности за срещи и колаборация в нашата област, защото нищо не обогатява така както споделеният опит.

Снимки: Здравен навигатор-Хирургия

 

още от Интервюта