А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Първото прелицензиране ще е безплатно за лечебните заведения

05.11.2018 / 09:30 - surgery.bg
 
 Facebook

Това заяви зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева.

 

Първото прелицензиране ще е безплатно за лечебните заведенияНяма нищо по-логично от това, когато променим стандартите, да се направи преоценка на дейността на лечебните заведения. Това заяви зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева. Думите й засягаха залегналото в проектозакона за бюджета на НЗОК прелицензиране на всички лечебни заведения в страната, в чиято полза се усъмниха редица представители на сектора. Тя подчерта, че лечебните заведения ще имат технологично време да се приведат в съответствие с новите медицински стандарти.

„Първото прелицензиране ще е безплатно за лечебните заведения, тъй като целта ни не е да събираме пари от болниците. Допълнително подготвяме и правилата за добра медицинска практика, които ще се надграждат по отделните специалности и това в бъдеще ще даде възможност на Касата да включи елемент на плащане, обвързан с резултата, който предоставят болниците, а не само с броя на отчетените хоспитализации“, каза Начева.

Тя поясни, че желанието на Министерството за всички специалности е да има утвърдени медицински стандарти и това да стане с една обща наредба, за да има гаранция, че стандартът по една специалност няма да стане факт три месеца след стандарта по друга специалност.

„За да сключи договор, с който и да е договорен партньор, Касата трябва да има основание за преценка на редица обстоятелства, в това число и дали лечебното заведение отговаря на съответния стандарт по съответната медицинска специалност. Ние сме подкрепени в това и от съсловието, те да ни помогнат в изготвянето на стандартите в срок до три месеца. В тях ще има ясно определени количествени параметри, идентични за всички видове специалности - брой специалисти, изисквания за дейността спрямо нивата на компетентност“, каза Жени Начева.

По повод изказването й пред конференцията на Националната пациентска организация, че лечебните заведения ще бъдат прелицензирани на базата на движението на лекарите и техните екипи от една болница в друга, Жени Начева уточни, че движението на лекарски екипи от едно лечебно заведение в друго в момента е практика. „Когато един основен екип на едно лечебно заведение например в областта на кардиохирургията, кардиологията, пулмологията или която и да било друга специалност премине на работа от едно лечебно заведение в друго, това най-вероятно се отразява на дейността на лечебното заведение. Това е тема, свързана с дебат с медицинските специалисти по специалности, която ще се дискутира в хода на изработването на медицинските специалности. Освен медицинска апаратура, ще се търси и брой лекари. Съответно когато се промени броят лекари, ще трябва да се прелицензира и лечебното заведение“, обясни тя.

Жени Начева подчерта, че това е причината и за предложението решения за промяна на структурата, разширение, разкриване на отделение да се взимат от Министерски съвет, а разкриването на нови болници да се разрешава от Народното събрание. На РЗИ щяло да се разчита за пререгистрацията на извънболничната помощ. „Медицински надзор“ ще дава крайните разрешения, но по предложение на РЗИ, уточни Начева.

 

още от Избор на редактора