А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Първи симпозиум на Европейския мозъчен съвет в България

22.10.2014 / 09:30 - surgery.bg
 
 Facebook

Ще се състои на 7 ноември в София, обяви проф. Н. Габровски.

 

Първи симпозиум на Европейския мозъчен съвет в БългарияПървият симпозиум на Европейския мозъчен съвет в България, ще се проведе на 7 ноември в Шератон София Хотел Балкан.
„Цел на форума ще бъде да се представят предизвикателствата и възможностите пред българската неврология, неврохирургия и психиатрия, пациентски организации и индустрия във време на криза и икономически затруднения. Всички данни ще бъдат разгледани в контекста на eвропейските реалности и перспективи.
Наша задача ще бъде да обединим усилията на специалисти, опита и подкрепата на Европейския мозъчен съвет, за да дискутираме и разпространим в България посланията на инициативата „2014 Европейска година на мозъка“, а именно: да се повиши обществената информираност за възможностите на профилактиката на заболяванията на мозъка, както и да се даде гласност за икономическите мащаби и социалната цена на мозъчните заболявания; да се подобри лечението и грижите за хората, засегнати от заболяване на мозъка и да се отправят ясни послания за спешната необходимост мозъчните заболявания да се определят като приоритет в системата на здравеопазване; не на последно място, се надяваме да аргументираме особената важност на насоченото финансиране за фундаментални изследвания в областта на мозъчните заболявания”. Това отбелязва в обръщението си към делегатите на форума проф. д-р Николай Габровски, председател на Организационния комитет на Симпозиума.
Първи симпозиум на Европейския мозъчен съвет в България
Европейският мозъчен съвет (European Brain Council (EBC) е координираща неправителствена организация, в състава на която участват Европейските дружества по неврология, неврохирургия, психиатрия и фундаментални невронауки, пациентски организации и представители на индустрията. По тази причина EBC представлява обширна мрежа от пациенти, лекари, изследователи и индустриални партньори, които работят в тясно сътрудничество с комисиите на Европейския съюз, Европейския парламент, Световната здравна организация и други отговорни органи.
EBC е учреден официално на 22 март 2002 в Брюксел и има представителства в Брюксел и Флоренция.
Целта на EBC е да елиминира несъответствието между значимостта на заболяванията на мозъка – от една страна и недостатъчната информираност на обществеността, ограничените финансови и времеви ресурси отпускани за изследвания, обучение и лечение на мозъчните заболявания – от друга.
Мисията на ЕВС е да подпомага изследванията на мозъка и свързаните с него заболявания в Европа както и да подобрява качеството на живот на хората засегнати от мозъчни заболявания.
Програмата на първия симпозиум на Европейския мозъчен съвет в България: ТУК

 

още от Новини от деня
още от Календар
още от Неврохирургия