А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

За първи път у нас имплантираха изкуствен менискус

12.05.2016 / 09:30 - surgery.bg
 
 Facebook

Иновативен метод възстановява коляното след травма.

 

За първи път у нас имплантираха изкуствен менискусГоляма част от съвременните хора вече осъзнаха ролята на редовната физическа активност за доброто здраве и самочувствие. Увеличава се групата и на полу-професионалните спортисти, които тренират систематично и усилено, но не с цел явяване на състезания, а за собствено удоволствие. За съжаление, спортът от стари времена е свързан и с различни по характер и тежест травми. Преди години една по-сериозна травма често означаваше не само край на спортната кариера и изобщо на възможността за активно спортуване, но много често влошаваше и всекидневното качеството на живота. С напредъка на медицината, на оперативните техники и технологии и с откриването на нови материали възможностите за възстановяване след спортни травми са несравнимо по-големи.

За първи път у нас имплантираха изкуствен менискус

Вече обаче има иновативен метод за максимално щадяща операция при увреди на менискуса. Това се постига чрез използването на специално високотехнологично медицинско изделие – ACTIfit, което е изкуствен менискус. Възстановяващата в максимална степен коляното операция се прави в УМБАЛ „Софиямед“ от доц. Антони Георгиев.

Най-честата травма в коленната става, заради която се налага да извършваме оперативна интервенция, е увредата на менискуса. Това е една структура във вид на триъгълник, която има три зони. Най-тънката почти не е кръвоснабдена, средната има кръвоносни съдове, а най-добре кръвоснабдена е така наречената червена зона, намираща се близо до ставната капсула. Когато нараняването, скъсването на менискуса е в червената зона, ние можем да го възстановяваме. Но ако времето за това възстановяване е пропуснато или травмата е прекалено тежка, се налага менискусът да се извади. Тогава в коленната става се получава огромен дефект и ние не можем да гарантираме нормална работа на ставата, а от тук се нарушава двигателната способност на съответния крак. Менискусът е един вид амортисьор на коляното и когато той е увреден, най-късно до 10 години в ставата се развиват артрозни процеси. Те са свързани не само с ограничение на движението и деформация на ставата, но и със силни хронични болки. Когато такава травма е настъпила при млад човек, който иска да е физически активен, да спортува и да живее нормално, трябва да се търси решение за пълно възстановяване на ставната функция. Точно затова започнахме да правим операция за трансплантация на менискус. Един от най-успешните методи е чрез присаждането на изкуствен менискус. Това става по време на артроскопска операция, т.е. през малки отвори в ставата, без цялостно отваряне. Тази операция е показана при млади хора и при спортисти, които обаче са приключили активната си кариера. При тази операция наблюдаваме едно много добро възстановяване на функцията на ставата, което позволява нормален и активен начин на живот. Изкуственият менискус е направен от специален полиуретан, който много добре се съчетава с тъканите в коленната става. До момента точно в това беше проблемът, че не можеше да се намери материал, който естествено да се съчетава с човешките тъкани. Днес вече можем да кажем, че прилагаме коленна хирургия на по-високо ниво, благодарение на тези нови медицински изделия. Операцията е по-елегантна, понася се много добре от пациентите и е по-надеждна. Чрез нея се избягва инвалидизиране, особено при млади хора и при спортисти. След интервенцията те водят напълно нормален начин на живот.

 

още от Избор на редактора
още от Ортопедия