А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.



BGtop

За първи път в България имплантираха магнезиев стент за лечение на коронарна болест на сърцето

23.11.2016 / 09:30 - surgery.bg
 
 Facebook

Интервенцията е извършена от екипа на доц. Добрин Василев от УМБАЛ „Александровска”.

 

За първи път в България имплантираха магнезиев стент за лечение на коронарна болест на сърцетоПреди дни, в Клиниката по кардиология на УМБАЛАлександровска”, екипът на доц. Добрин Василев (на снимката) имплантира първото доказано резорбируемо коронарно магнезиево скеле на двама пациенти с коронарни артериални лезии.

Устройството е плод на 13-годишна разработка на немска компания и в света има поставени от него по-малко от 1000 броя”, обясни доц. Василев, началник на клиниката и един от най-добрите експерти у нас в областта на интервенционалното третиране на коронарната болест на сърцето.

Неговият екип получи възможността да имплантира скелето пилотно. „Този биорезербируем стент е направен от магнезиева сплав, чието време за резорбция е една година, а не две, както при полимерните”, коментира специалистът и допълни, че това има значение за продължителността на прием на антикоагуланти. През първите 6 месеца стентът укрепва стената на съда, като изпълнява ролята на скеле, което го дилатира и го държи отворен. След време започва от самосебе си да се разпада и физиологията на съда напълно се възстановява. Друго предимство на магнезиевия стент е гладката му повърхност, което спомага за по-лесно достигане до лезията.

Имплантирането на резорбируемо коронарно магнезиево скеле е най-модерният и перспективен метод за лечение на коронарни артериални лезии. С него се постига дългосрочна проходимост, пациентите напускат болницата по-скоро и се възстановяват по-бързо, процедурата е по-малко болезнена, с минимална кръвозагуба и с по-малък риск от усложнения. Магнезиевият стент е одобрен за употреба в България, но все още процедурата по имплантирането му не се покрива от НЗОК.

 

още от Избор на редактора
още от Сърдечна