А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Проведохме силен конгрес с интересни теми и голямо участие

06.10.2016 / 11:30 - surgery.bg
 
 Facebook

Това коментира пред нас проф. А. Йотов, досегашен председател на БОТА.

 

Проведохме силен конгрес с интересни теми и голямо участиеXIII-тият Национален конгрес на Българската ортопедична и травматологична асоциация (БОТА) се проведе от 29 септември до 2 октомври в София. Във форума се включиха над 350 специалисти от страната и чужбина.

В първия ден на Конгреса се организира специализиран симпозиум на Американската асоциация на ортопедичните хирурзи (AAOS) на тема хирургия на лакътя. Гост-лектори бяха известните ортопед-травматолози от Майо-Клиник, САЩ – американския проф. Марк Морей, както и проф. Санчес Сотело от Испания. Те представиха опита си с комплексните фрактури в областта на лакътя и основни принципи на лакътното протезиране.

В рамките на конгреса се проведе и редовно отчетно-изборно събрание на БОТА. На него бе избран нов председател на Асоциацията. Това е ръководителят на Първа травматологична клиника на УМБАЛСМ „Пирогов” проф. Асен Балтов.

През следващата седмица ще имате възможност да се запознаете с още интервюта – с новия председател на БОТА, с част от специалистите, участвали в събитието от България и чужбина.

Днес ви представяме коментар на проф. Андрей Йотов, досегашният председател на БОТА

Проведохме силен конгрес с интересни теми и голямо участие

Проф. Йотов, проведохте 13 национален конгрес на БОТА. Бихте ли очертали по-интересните акценти от форума, който организирахте?

Бих казал, че конгресът протече на едно много високо ниво. По всеобщо впечатление това е може би най-посетеният ни до момента конгрес. Една от причините е вероятно, че той се провежда в София, където са съсредоточени повечето от центровете, занимаващи се с ортопедия и травматология.

По отношение на програмата, бих могъл да кажа, че тя също бе на високо ниво. Тя бе замислена още при селекцията на докладите. Освен това, имахме и голям брой доклади от чужбина. Успяхме да застъпим почти всички аспекти на дейността на нашата специалност, така че, ако трябва да обобщя – нивото на конгреса според мен бе много високо.

Бяхте модератор на сесията за политравма и остеопороза. Какво ви направи по-силно впечатление от лекциите, изнесени по време на този панел?

Тазовата хирургия е една сравнително нова за България сфера на дейност. Когато аз започвах своята кариера в областта на ортопедията и травматологията, а и дори доста години след това, тази област бе минимално застъпена в страната ни. В интерес на истината, развитието й в световен мащаб с по-бурни темпове започна в края на миналия век, така че все още не са много центровете и специалистите, които работят в тази сфера. В тази област има още много интересни неща, които могат да се направят, да се усвоят и въведат. Затова е естествено тя да предизвиква толкова сериозен интерес.

Що се касае до докладите на тази сесия, то те бяха много добри, актуални и на световно ниво. Аз имам специални интереси в тази сфера и навремето голяма част от тази хирургия в България я въведох именно аз, така че съм малко пристрастен по темата. Смятам, че към момента можем да кажем, че в страната ни се извършва всичко това, което се прави и в световен мащаб в тази област, като се надявам развитието да продължи с още по-високи темпове.

Изнесохте и лекция пред аудиторията.

Това бе по-скоро доклад по една от проблемните теми в тазовата хирургия. Обобщих дългогодишен опит, който съм натрупал както аз, така и екипите, с които съм работил заедно, както в „Пирогов”, така и във ВМА впоследствие. Това е една от най-големите серии, докладвани и публикувани точно на тази тематика и смятам, че колегите проявиха нужния интерес към нея.

Какво бихте пожелали и посъветвали вашите млади колеги, които много активно участваха във форума?

Бих посъветвал колегите да не се страхуват да се „хвърлят” във все по-иновативни сфери от нашата специалност. През последните години тя е една от най-бързоразвиващите се и по всичко личи, че тази тенденция ще се запази и занапред. Има още много какво да се прави в нашата област и се надявам, ако говорим специално за тазовата хирургия, че тя ще стане още по-масова; ще започне рутинно да се работи в много центрове в страната. В този смисъл, на младите колеги пожелавам дързост, вдъхновение и успехи.

Проведохме силен конгрес с интересни теми и голямо участие

Новият председател на БОТА - проф. Асен Балтов

Проведохме силен конгрес с интересни теми и голямо участие

.

Проведохме силен конгрес с интересни теми и голямо участие

.

Проведохме силен конгрес с интересни теми и голямо участие

Снимки: Здравен навигатор-Хирургия

 

още от Новини от деня
още от Ортопедия