А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Против сме прелицензирането на лечебните заведения

09.11.2018 / 18:00 - surgery.bg
 
 Facebook

Това заяви главният секретар на БЛС д-р Стоян Борисов.

 

Против сме прелицензирането на лечебните заведенияЛекарският съюз е категорично против прелицензирането на всички лечебни заведения, заложено с промени в преходните и заключителни разпоредби на проектозакона за бюджета на НЗОК за 2019 г. Това заяви пред Канал 3 главният секретар на съсловната организация д-р Стоян Борисов (на снимката). „Не виждаме смисъл, не виждаме необходимост, не виждаме логика в тази пререгистрация“, каза той.

Д-р Борисов посочи, че лекарите имат съмнения в капацитета на новата мегаагенция да извърши пререгистрацията и отбеляза, че според БЛС е достатъчно при съмнения за нарушения контролните органи да проверят съответните лечебни заведения и да ги санкционират, а не да пререгистрират всички тях.

Главният секретар на Лекарския съюз изрази и притесненията на организацията за това, че през преходни и заключителни разпоредби на бюджетен закон се правят промени в основни здравни закони. Дали сме нашето становище и то е, че промените трябва да се правят директно в съответните закони, за да може да има широко обществено обсъждане, поясни той.

Д-р Стоян Борисов информира, че през следващата седмица ще се проведе извънредно заседание на Управителния съвет на съсловната организация, на която ще се обсъдят теми, свързани с тези промени, както и с преговорите по Националния рамков договор за следващата година.

От думите му стана ясно, че БЛС ще иска повишаване на някои цени на клинични пътеки, но не и на обеми. „Тук има една тънкост, която се прилага почти ежегодно и с която ние не сме съгласни. Задават ни се умишлено по-голям брой обеми. Знае се, че те няма да се изпълнят, но парите са блокирани и след това те се прибират“, посочи той и отново напомни едно от основните искания на Лекарския съюз – средствата в бюджета на НЗОК да не се местят от перо в перо.

Д-р Борисов коментира и финансовите параметри на бюджета за 2019 г., като посочи, че увеличението в действителност е по-малко от заявеното, тъй като част от средствата ще бъдат изразходвани за дължими плащания за тази година, а друга немалка част – за покриване на дълговете на НЗОК към чужди фондове. „Средствата, които остават, ще позволят системата да работи, но в никакъв случай не са достатъчно“, посочи той и допълни: „Реално нещо да се промени значително не очакваме, но ще има стабилизиране на положението. Ще се стабилизират и някои болници, които вървят към фалит, а те не са малко – както малки общински болници, така и 4-5 областни болници“.

„Ако се запази този темп на растеж на бюджета, какъвто беше миналата година и тази година, то тогава някъде след около 10 години бихме стигнали до така желания бюджет от 7-7,5, дори бих казал 8 млрд. лв. годишно“, коментира още д-р Стоян Борисов.

 

още от Новини от деня