А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Протестите трябва да са пред работодателите, не пред МС

09.10.2019 / 13:00 - surgery.bg
 
 Facebook

Коментира управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев.

 

По думите му, протестите на медицинските специалисти не са насочени към когото трябва. Това отбеляза управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев (на снимката) пред бТВ. „Това е на практика един трудово-правен спор. Във всеки трудов договор има работодател и работник. В случая работниците протестират против това, което пише в техните договори”, коментира д-р Дечев.

„Министърът е работодател на директорите на болниците, където работят тези хора. Той би трябвало да поправи грешките на неговите предшественици, които неглижираха години наред това, че определени болници формираха огромни загуби и не последваха мерки спрямо ръководството на тези болници. Първият ход трябва да бъде такъв именно това ръководство на болница, което не може да осигури заплащане обективно спрямо обема и качеството на медицинските дейности, то просто трябва да си ходи“, отчете управителят на Касата.

По думите на д-р Дечо Дечев, един от основните проблеми в здравеопазването идва от общинските болници, които така и не са успели да се „впишат“ в сегашния модел. Според него те няма как да продължат да съществуват като търговски дружества и основната причина за това е, че изпълняват социални функции.

Решението за това обаче е политическо и не може да бъде решена само от дадена партия. „Никоя партия не е в състояние да оправи нещата сама. Решението е консенсус между партиите за обща политика“, каза д-р Дечев.

 

още от Новини от деня