А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Профилактичният преглед за рак на простатата е задължителен в някои случаи

12.12.2015 / 09:30 - surgery.bg
 
 Facebook

Това коментира столичният уролог д-р Васил Василев.

 

Профилактичният преглед за рак на простатата е задължителен в някои случаиМъже, които имат пряк родственик, страдал от рак на простатата, трябва да започнат ежегодни посещения при уролог след навършване на 45-ата си година. За всички останали прегледите на простатата са задължителни след 50-ата година. Това съобщи в предаването „Най-добрите лекари” по Дарик столичният уролог д-р Васил Василев.
Той уточни, че заболяването е много коварно, тъй като няма симптоми и разказа, че се случва на преглед да дойдат 80-годишни пациенти, които за първи път в живота си виждат уролог. Този преглед се извършва веднъж годишно при мъже след 50-годишна възраст, а при такива, които имат пряк родственик с рак на простатата, от 45-тата година, тъй като рискът при тези хора е доста по-висок, отколкото при тези, които нямат родственици с рак.
„Никой не е застрахован от никакъв рак. Имали сме много млади пациенти с рак на простата, но те са малък процент, а тук говорим за масов, социално значим проблем, който засяга основно мъжете над 50 години” каза специалистът.

 

още от Избор на редактора
още от Урология