А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Професор Валтер Клепетко посети ВМА

25.01.2019 / 18:30 - surgery.bg
 
 Facebook

Това съобщиха от лечебното заведение.

 

Пулмолози от ВМА ще започнат обучение в областта на белодробната трансплантация, което ще се проведе в Клиниката по белодробна хирургия в университетската болница във Виена, информираха от болницата.

По-рано през деня министър-председателят Бойко Борисов и здравният министър Кирил Ананиев се срещнаха с професор Валтер Клепетко – ръководител на австрийската клиника и президент на Европейската асоциация за гръдна хирургия и белодробни трансплантации. Подписано бе и Споразумение за стартиране на квалификационния курс, в който ще участват и хирурзи от „Света Екатерина”.

Целта е до края на 2020 г. или най-късно в началото на 2021 г., белодробни трансплантации да се извършват в България. Дотогава до петима нуждаещи се пациенти всяка година ще се оперират в клиниката във Виена. Екипът на професор Клепетко има сериозен опит в обучението на медици при осъществяване на белодробна трансплантация. Подобни курсове вече са преминали специалисти от Чехия, Унгария, Словения, Гърция.

Професор Клепетко се запозна на място с възможностите и апаратурата, с която разполага Отделението по бронхология към Клиниката по пневмология и фтизиатрия на ВМА. Имаше възможност да посети и реанимационните боксове, с които разполага болницата и да разговаря с белодробните специалисти д-р Христо Йорданов и д-р Пламен Титоренков.

Той изтъкна, че при белодробната трансплантация много важно е обгрижването на пациента след нея. „Идеята не е да направим първата трансплантация на бял дроб в България, а да имаме екип, който да извърши много такива операции. Истинското изкуство е в съвместната работа на хирурзи, пулмолози, патолози, имунолози“.

Полковник доцент д-р Владимир Василев, заместник-началник на ВМА, изрази готовността на Академията за пълноценно включване в процеса на белодробна трансплантация. „Имаме необходимите специалисти – млад и енергичен екип, които, разбира се, ще се обучат допълнително във Виена. Предвидили сме закупуването на нов ригиден бронхоскоп с висока резолюция. Готови сме да колаборираме много тясно с колегите от „Св. Екатерина”.

Доцент Василев изтъкна, че ВМА има богат опит с чернодробните трансплантации и екипната дейност при тях. За последните 11 години сме присадили черен дроб на близо 70 души. Тренирани сме за всяка стъпка – работа с пациентите преди присаждането, експлантиране и трансплантиране на органите (за което работим в тясно сътрудничество с Военновъздушните сили и покриваме цялата страна), самата трансплантация и проследяването след нея.

 

още от Темата - Трансплантации