А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Премиерът предложи за награда лекарите, извършили уникалната за България вътреутробна операция

04.02.2016 / 18:00 - surgery.bg
 
 Facebook

Проявите на добро отношение и висок професионализъм трябва да бъдат оценявани във всяка една система, коментира министърът на здравеопазването.

 

Премиерът предложи за награда лекарите, извършили уникалната за България вътреутробна операцияМинистър-председателят Бойко Борисов възложи на министъра на здравеопазването да започне процедура за награждаване от правителството на екипа медици, извършили уникална вътреутробна операция, довела до раждането на здраво бебе и запазване на живота на майката.

Случаят стана обществено известен в края на миналата седмица и бе коментиран на последното заседание на Министерския съвет, съобщи пресслужбата на кабинета.

„Имената на тези лекари са д-р Чернева и д-р Михова - оператори, д-р Василева - анестезиолог, д-р Стоичкова - неонатолог, медицинските сестри Докозанова и Тюлтинова”, е посочил министър Петър Москов. Всеки такъв акт на отговорност, добрите неща, хубавите практики, проявите на добро отношение и висок професионализъм трябва да бъдат оценявани във всяка една система, коментира министърът на здравеопазването.

Успешната операция на още нероденото бебе бе извършена от две млади български лекарки – д-р Кристина Чачева и д-р Детелина Стоичкова. Операцията за поставяне на дренаж в белия дроб на бебе, което е още в утробата на майка си, бе направена за първи път у нас. И двете лекарки са специализирали в Германия, но работят у нас в болница „Надежда“ в София.

При редовен преглед лекарите установяват, че бебето събира вода в белия дроб. Прогнозата е, че няма да оцелее, а семейството е чакало детето 10 години. Операцията продължава 12 часа, приключва успешно и веднага се отразява на бебето. След операцията майката успява да износи детето още няколко седмици. В момента бебето е живо и здраво, изписано е, и е почти на два месеца. Тази операция не се поема от Здравната каса. Родителите нямат възможност да поемат разходите за операцията и д-р Чачева се отказва от хонорара си, за да им помогне.

 

още от Избор на редактора
още от Гинекология