А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

ДНК и риск от прееклампсия

07.10.2015 / 13:30 - surgery.bg
 
 Facebook

Откритието може да подобри възможностите за лечение.

 

ДНК и риск от прееклампсияДефектна ДНК увеличава риска от прееклампсия при бременните. Това установиха учени от Училището по медицина към Вашингтонския университет в Сейнт Луис.


Откритието може да доведе до нови възможности за лечение на изложените на риск, смятат изследователите. Те са анализирали ДНК на повече от 300 бременни. 60 от жените в началото на бременността са били в добро здравословно състояние, но впоследствие са хоспитализирани, тъй като развили тежка прееклампсия. 40 от останалите 250 бъдещи майки, следени за усложнения, също развиват опасното състояние.


Гените, при които са открити грешки - MCP фактор I и фактор H, играят роля за регулирането на имунната реакция. Така може да бъде обяснена и тяхната възможна връзка с прееклампсията, смятат учените. Според тях, проблеми на имунната система предизвикват повечето случаи на прееклампсия. Например, при жените с лупус и някои други автоимунни заболявания е наличен такъв повишен риск.


„В най-добрия случай, гени като тези могат да идентифицират 10-15% от прееклампсията, така че относителната им тежест не е толкова сензационна. Въпреки това, изследването може да ни позволи да открием нови методи за лечение за предотвратяване или забавяне началото на животозастрашаващото състояние“, казва проф. Баски Тилаганатан, говорител на Кралския колеж по акушерство и гинекология.

Статистиката сочи, че близо 4 от 100 жени развиват прееклампсия. Високо кръвно налягане и бъбречно заболяване са част от симптомите на състоянието през бременността.

 

още от Новини от деня
още от Гинекология