А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Във ВМА представиха иновативен ангиографски метод за лечение на черния дроб

22.05.2014 / 09:30 - surgery.bg
 
 Facebook

На живо от Клиниката по образна диагностика проф. Герт Матьо от университетската болница в гр. Льовен, Белгия, демонстрира иновативния метод.

 

Във ВМА представиха иновативен ангиографски метод за лечение на черния дробПреди ден в отделението по ангиодиагностика на ВМА по инициатива на Клиниката по гастроентерология и хепатология бе извършена за първи път у нас показна демонстрация, свързана с поставянето на т.нар. TIPSS - трансюгуларен интрахепатален портосистемен шънт.


На живо от Клиниката по образна диагностика проф. Герт Матьо от университетската болница в гр. Льовен, Белгия, демонстрира пред гастроентеролози, хепатолози, коремни и чернодробни хирурзи, интервенционални рентгенолози и анестезиолози иновативния метод, чрез който се създава изкуствена връзка между порталната вена (с кръвен поток от червата към черния дроб) и чернодробната вена (с кръвен поток от черния дроб към сърцето).


Шънтът (изкуствената връзка) се прокарва под рентгенов контрол през югуларната вена, която се намира на шията, и се поставя между порталната и чернодробната вена в границите на черния дроб.


Процедурата се прави основно при пациенти с чернодробна цироза, която се придружава от портална хипертенсия (повишаване на налягането в порталната вена). Това рисково състояние е причина за появата на варици по хранопровода, които застрашават живота на пациента с обилно кървене. Поставянето на шънт намалява стойностите на налягането в порталната вена и предотвратява рисковете от кървене на вариците.
Методът удължава значително живота на пациенти с тежка чернодробна цироза, намалява рисковете от усложнения и повишава шанса на чакащите трансплантация при невъзможност да получат спешно донорски органи с подходящи за тях медицински показатели.


В показа бе демонстрирано поставянето на шънтове на двама пациенти с различна степен на усложнения вследствие на чернодробна цироза, които са в листата на чакащите чернодробна трансплантация във ВМА.

 

още от Избор на редактора
още от Гастроентерология