А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Представените случаи и доклади бяха на световно ниво, с иновативен подход

30.11.2016 / 15:30 - surgery.bg
 
 Facebook

Това отбеляза проф. Кинов, след XIII национален конгрес на БОТА.

 

Представените случаи и доклади бяха на световно ниво, с иновативен подходПрофесор Кинов, завърши XIII национален конгрес на Българската ортопедична и травматологична асоциация. Какво е Вашето мнение, какво Ви направи впечатление?

Конгресът на Българската ортопедична и травматологична асоциация се проведе в хотел „Маринела“, София, от 30 септември до 1 октомври. Преди конгреса, на 29 септември, беше проведен съвместен симпозиум между Американската асоциация на ортопедичните хирурзи и Българската ортопедична и травматологична асоциация.

Темата беше „хирургия на лакътя“. Това един наш проект, в който аз участвах, и който беше реализиран с моето активно съдействие. В продължение на четири години бях специализант в САЩ, стипендиант на Американската асоциация и тогава се роди идеята да проведем заедно мероприятие, което благодарение на съвместните ни контакти и ентусиазма на колегите – професор Енчев, професор Балтов, доцент Рашков, доцент Симеонов, успяхме да реализираме. Симпозиумът беше посетен от над 160 участници. Интересът беше голям, а дискусиите – много оживени; бяха представени тънкостите в диагностиката, в механизмите и в лечението на фрактурите на лакътя.

Не беше подминато и лечението на усложненията, ендопротезирането и нашите членове на борда, участниците в конгреса, имаха възможност да се запознаят с модерното, съвременното лечение на тази най-трудна патология – травмите, счупванията на лакътната става.

Представените случаи и доклади бяха на световно ниво, с иновативен подход

Професор Кинов, Вие бяхте и модератор на сесията за „Ревизионно тазобедрено ендопротезиране“. Какво Ви направи впечатление?

Една от темите на конгреса беше ендопротезиране на коленни стави. В сесията, на която бях модератор с професор Аспарухов - „Ревизионно тазобедрено ендопротезиране“ бяха изнесени извънредно интересни доклади, в които разгледахме най-тежките случаи като смяна на протеза. Бяха представени случаи от София, Варна, Стара Загора и дискутирани възможностите за решение при тази проблемна патология.

Сесията започна с представяне на професор Инаци, който разгледа опита на института „Рицоли“ в продължение на 25 години, с използване на стъбла с дистална фиксация, които дават възможност да се компенсира костната загуба в случаите с износване на ендопротезата. Сходни бяха нашият доклад на колектив от болница „Царица Йоанна-ИСУЛ” и докладът от болницата в Горна Баня, на доцент Андреев.

Беше представена и друга алтернатива на лечение на такива случаи. Това се случи в презентацията на доктор Михов от Варна, където беше представено заключване на протезата при лечение на тези трудни случаи. Като модератор на сесията, мога да кажа, че разполагаме и предлагаме най-важното в съвременните възможности за лечението на тези случаи, които се използват и по света. Ние с нищо не отстъпваме на колегите си от чужбина при лечение на тази най-тежка патология.

Изключително добро впечатление направи високото ниво на представянето на докладите, добрата илюстрация, както и добрите резултати, които бяха представени при лечението на тази тежка патология.

Вие бяхте модератор и на сесията за „Колянно ендопротезиране“. Какво е мнението Ви от този панел?

Самият аз участвах активно в темите, касаещи протезирането на конгреса, като изнесох пет доклада и участвах в още пет като съавтор.

По отношение сесията „Колянно протезиране“ тя премина при един изключително голям интерес. Залата беше пълна, като се започна с доклад на водещия световен експерт Торстен Герке от Endoclinic в Хамбург, който разгледа опита на Клиниката при лечение на най-тежките случаи за смяна на колянна протеза. В тази сесия ние разглеждахме колянното ендопротезиране.

Бяха представени уникални случаи от най-тежка патология и опитът за успешно решаване на тези случаи, което е изключително ценно и колегите имаха възможност да се обогатят с още един поглед върху лечението на тази тежка патология.

Разбира се, персоналният контакт, възможностите за задаване на въпроси, за дискутиране на случаи, коментари на собствен опит – всичко това бе изключително ценно, тъй като се осъществиха и лични контакти, които вероятно в бъдеще ще дадат възможност и за съвместна колаборация и консултация на пациенти.

Аз мисля, че би било добре да поканим професор Герке да гостува отново. Може да направим един разширен симпозиум, с хирургия на живо, което ще бъде изключително ценно за нас и колегите ни.

Имаше и други много интересни доклади. Акцент в сесията се постави и върху лечението на началната артрозна болест. Знаете, че артрозата най-често засяга коленните стави. Над 20% от населението страда от проблеми с колената във възрастта над 50-60 години. Така че акцентът бе поставен върху лечението на тези пациенти, най-вече хирургичното такова. Проф. Бенацо от Италия изнесе своя опит и новите възможности за лечение на тази патология, където се запазват механиката на колянната става, не се нарушава нормалната ѝ функция, като имахме възможност да видим какви отлични резултати е постигнал в практиката си. Става въпрос за заместване само на засегнатата част от ставата, а не на цялото коляно, както беше стандартният метод на лечение преди време. Предимството на новия метод е, че се запазва механизмът на движение на коляното. Слага се една нормална става, с нормална функция и пълна възможност за нормално функциониране.

Нашият опит също беше в тази посока. Професор Аспарухов представи опити с над 100 протези, а ние – 30 случая с ендопротезиране при начална артроза на колянна става. Опитът ни е положителен, наблюдаваме изключително благоприятни резултати с новия метод, което дава възможност за нормален живот на пациентите с износена колянна става.

Разбира се, основен въпрос на конгреса бе ендопротезирането, така че в рамките на една от сесиите беше разгледано лечението на тазовите дефицити, проблемите с реконструкция на таза и тазовата ямка, където отново бяха представени наши серии от Клиниката по ортопедия в болница „Царица Йоанна-ИСУЛ”. Бе представен и опитът на плевенската школа в лицето на професор Аспарухов и колектив, а също така и на колегите от „Пирогов”, от Горна Баня, от ВМА.

По време на тази сесия бе изнесен и премираният доклад с награда за най-добра презентация на конгреса. Това бе докладът за използването на индивидуални ендопротези при лечението на костни тумори, като бяха представени два клинични случая на колектив от болницата в Горна баня.

Мога да кажа, че като цяло представените случаи и доклади бяха на световно ниво, с иновативен подход, което да даде възможност за решаване и на най-тежките случаи на увреждане на тазовите дефицити.

Вие представихте много доклади, на какви теми бяха те?

Докладите на нашия колектив бяха фокусирани върху ендопротезиране на тазобедрена, на колянна става, а също така и на ревизионното протезиране. Ние представихме нашия опит, както и съвременния метод за лечение на тазовите дефицити. Говорим за приложение на порозни импланти, които имат структура подобна на костта и организма ги възприема като свои, интегрира ги и впоследствие резултатът е нормално функционираща става.

Аз също така представих най-тежките случаи при лечение на бедрени дефекти, където използваме стъбла с дистална фиксация, както и опита за лечение на начална артроза на колянна става.

В няколко доклада разгледахме и планирането на реконструкцията на ставата, където разгледахме възможността за използване на шаблони, на компютърни системи за точно определяне вида на интервенцията, начинът, по който да бъде извършена, а също имахме и доклад, който разгледа възможностите за образната методика и подобряването на точността на метода. Имахме и интересен доклад, който засегна лечението на най-трудните случаи, т. нар. комплексни случаи. Там представихме серия с успешно решаване и на тази най-трудна патология, както и постигнатите отлични резултати.

Мога да резюмирам нашите интереси, насочени в областта на ставното ендопротезиране, където ние представихме работата на Клиниката и новите методи, които използваме, и които ние коментирахме с нашите колеги. Споделихме своя опит, предимствата му и ще се радваме ако и те започнат да го прилагат.

Какво е посланието Ви към младите колеги, които бяха изпълнили залата и слушаха с интерес?

Първо искам да ги поздравя. Силно съм впечатлен от голямото присъствие, тъй като във всеки един момент залите бяха пълни. Интересът си личеше, дискусиите бяха оживени, така че първо ги поздравявам за ентусиазма, а второ – желая им да продължават все така, защото бъдещето е в техните ръце и ние ги подкрепяме.

Снимка: Здравен навигатор

 

още от Избор на редактора
още от Ортопедия