А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев и оперативното ръководство на съсловната организация

24.01.2018 / 13:30 - surgery.bg
 
 Facebook

Са се срещнали с медици от Кърджали.

 

Председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев и оперативното ръководство на съсловната организацияСрещата се е провела в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски”, информираха от съсловната организация.

Оттам уточняват, че са били обсъдени въпроси, свързани с финансовите параметри на преговорите между БЛС и НЗОК за НРД 2018 г. Сред многото проблеми и идеи, повдигнати от медиците от Кърджали, е било отдавнашното виждане относно отблокиране резерва на Националната здравноосигурителна каса за разплащане по една или друга медицинска дейност. Искането е това да става след съгласуване с БЛС.

За пореден път лекарите са настояли бюджетът на осигурителната институция да бъде отделен от консолидирания бюджет на държавата и да има яснота относно размера на трансферите за здравно осигуряване, които държавата прави за осигурените от нея лица, включително деца и пенсионери, както и държавни служители. Председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев е напомнил, че за последните пет години трансферите за здравно осигуряване от държавата са се увеличили с 200 млн. лв., а средствата от здравноосигурителните вноски от работещите и работодателите са нараснали с 1 млрд. лв. Акцент е бил поставен и върху необходимостта да се изнесат част от дейностите от болничната в извънболничната медицинска помощ, но с адекватна цена, отбелязват от съсловната организация.

На срещата е подчертана необходимостта от промяна в редица медицински стандарти, както и в цените на клиничните пътеки, огромната част от които не са коригирани от въвеждането им. Обсъдено е било и участието на специализантите в лечебния процес, необходимостта от продължаващо обучение и повишаване квалификацията на лекарите.

Гостите на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски” са разгледали ОАИЛ и операционния блок, а изпълнителният директор доц. Тодор Черкезов ги е запознал с най-важното от дейността на болницата. Той е показал направеното досега от неговия екип в организираната от Лекарския съюз кампания срещу насилието над медици, като са споделени и идеи за бъдещи дейности, допълват от съсловната организация.

 

още от Избор на редактора