А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.



BGtop

Председателят на Националното сдружение на частните болници д-р Николай Болтаджиев:

11.07.2018 / 18:00 - surgery.bg
 
 Facebook

„Конкуренцията в осигурителната система ще доведе до конкуренция на болниците“.

 

Председателят на Националното сдружение на частните болници д-р Николай Болтаджиев:След като се вижда, че монополът на НЗОК предизвиква проблеми, нещо трябва да се реши. Това заяви председателят на Управителния съвет на Националното сдружение на частните болници д-р Николай Болтаджиев в коментар пред телевизия „Европа” за обсъжданите здравноосигурителни модели.

Той припомни, че идеята за демонополизация на Здравната каса е залегнала в предизборните кампании на всички партии, но все още не е реализирана.

Д-р Болтаджиев посочи, че и в момента има надграждащ осигурителен модел, който функционира чрез застраховане. По думите му обаче той не функционира добре именно заради монопола на НЗОК. Той отбеляза още, че тези застрахователи ще трябва да се върнат като осигурители.

Според него при демонополизация на НЗОК ще се развие конкуренцията, а тя от своя страна създава условия за качество при оптимални цени. Лечебните заведения също ще се борят за по-добро качество, за да могат да се доберат до тези осигурители, смята той. Пациентът от своя страна ще има избор и ще търси по-качествения осигурител.

Д-р Болтаджиев очаква, че подобен модел ще доведе до падане на цената на медицинските услуги. Когато има конкуриращи се Каси, естествено ще гледат да предложат максимално качество при минимална цена. Това ще стане чрез партньорите им, които ще са лечебните заведения. Конкуренцията в осигурителната система ще доведе до конкуренция на лечебните заведения, коментира той.

 

още от Новини от деня