А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров по повод готвените от здравния министър изменения:

11.07.2018 / 11:30 - surgery.bg
 
 Facebook

„Надали ще се тръгне към изцяло нов модел на осигуряване“.

 

Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров по повод готвените от здравния министър изменения:Тези, които предлагат промените, не трябва да забравят, че основният партньор в системата са българските лекари. Те са тези, които изпълняват това, което се пише в кабинетите и което се договаря като реформа или като здравна система. Българският лекарски съюз е готов да бъде конструктивен във всички случаи, в които това гарантира нещо добро за обществото.

Това заяви председателят на БЛС д-р Иван Маджаров по повод подготвените от страна на здравния министър нови модели на здравно осигуряване.

Според него надали ще се тръгне към изцяло нов модел на осигуряване. Той изрази очакване, че промените ще запазят солидарността, като в същото време регламентират съществуващите в момента допълнителни плащания.

„Оставя се възможността всички здравноосигурени да ползват една услуга, която е включена в пакет – основен или друг, нямам представа как ще бъде представен. Хората ще имат възможност да ползват допълнителни услуги срещу заплащане, като вероятно то ще става като доброволен или втори фонд, който ще покрива други плащания, които са извън пакета. Това не е лошо, защото всички знаем, че има плащания, които се извършват и в момента от населението – те са част от системата на финансиране в България”, посочи той. По думите му именно те трябва да бъдат регламентирани – населението да е наясно и да не очаква, че всичко е безплатно и когато стигне до болница, да установи, че всъщност не е.

Д-р Маджаров отбеляза, че по този начин ще има възможност в системата да се влеят свежи пари. От друга страна донякъде ще има възможност да се повиши контролът, защото се включват допълнителни играчи, независимо дали са отделните граждани или допълнителни фондове. „Надявам се обаче това да не доведе до още по-голяма бумащина и още по-голямо администриране за изпълнителите”, заяви той.

 

още от Новини от деня