А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Председателят на Българската болнична асоциация Андрей Марков:

16.05.2018 / 18:00 - surgery.bg
 
 Facebook

„Основният проблем е накъде ще се тръгне с проекта за Национална здравна карта“.

 

Председателят на Българската болнична асоциация Андрей Марков:Основният проблем е каква ще е основната посока, към която ще се тръгне – дали към държавно регулирано здравеопазване или към пазарна икономика с пазар на здравната система, какъвто все още липсва у нас. Това мнение изрази пред БНР председателят на Българската болнична асоциация Андрей Марков в коментар за проекта на Национална здравна карта.

Според него е нужно да има консенсус и политическа воля, за да е налице стратегия за по-добра организация на здравеопазването, която да е приета от всички членове в обществото.

„Опасността, от която българските граждани се страхуват, е от едно волунтаристично администриране. Ние сме свидетели в нашата работа на едни решения, които са взети под влияние на определени личности, които са влиятелни, определени хора, които имат много средства“, заяви той.

Според него, ако една карта бъде създадена по добър и правилен начин, тя би работила перфектно. „Но ние не вярваме, че това в България може да се случи. Ние не вярваме, че в България ще има нормален механизъм за уреждане на въпросите на Здравната карта именно поради този натиск, на който всеки ден сме свидетели в различните части на нашия обществен живот. Ние сме загубили доверие“, коментира той.

 

още от Новини от деня