А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Прави впечатление масовото навлизане на лапароскопската хирургия във всички области

17.10.2016 / 09:30 - surgery.bg
 
 Facebook

Това коментира проф. Панайот Куртев, ръководител на Клиниката по коремна хирургия в СБАЛО-София.

 

Прави впечатление масовото навлизане на лапароскопската хирургия във всички областиПроф. Куртев, кажете с какви впечатления останахте от XV Национален Конгрес по хирургия с международно участие, който се проведе в края на месец септември-началото на месец октомври, к.к. „Албена”?

XV Национален Конгрес по хирургия с международно участие, се проведе в края на месец септември-началото на месец октомври, в к.к. „Албена. Организацията на Конгреса беше на изключително високо ниво благодарение на проф. Р. Маджов и неговия екип. Бяха засегнати различни теми като голямата хирургия на черния дроб, панкреса, стомаха, дебелочревната хирургия, хирургията на белия дроб. Специално място беше отделено на спешната хирургия – травмите, острия перитонит, илеуса, както и кървенето от стомашно-чревния тракт. Прави впечатление масовото навлизане на лапароскопската хирургия във всички гореспоменати области. Представени бяха нови оперативни техники. Отдели се специално внимание на иновациите в хирургията и осигуряването с апаратура и консумативи.

Голяма част от тематиката на форума бе посветена на онкологичните заболявания. Какви са тенденциите в тази област?

Разбира се, хирургичното лечение на онкологичните заболявания остава основен метод за лечение. Тенденциите за лечението на повечето от туморите е прилагането на лапароскопския метод, в комбинация на лъче- и химиотерапията като комплексен метод на лечение. Представен беше нов метод за лечение на метастазирало туморно заболяване – изразяващо се с карциноза на перитонеума, комбиниращо перитонеална хипертермия, химиолечение и оперативно лечение.

Прави впечатление масовото навлизане на лапароскопската хирургия във всички области

Ако трябва да направите сравнение, то смятате ли, че нивото на българските хирурзи е съпоставимо с това на колегите им от развитите европейски държави?

Откровено мога да декларирам, че нивото на българската хирургия по нищо не отстъпва на това от европейските държави, като в отделни области - например в сферата на спешността на онкологичните заболявания и други ние ги превъзхождаме.

Мария Радмилова

Снимка: Здравен навигатор-Хирургия

 

още от Избор на редактора
още от Гастроентерология
още от Онкология