А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

В повечето държавни болници е договорена основна заплата за медицинските сестри от 950 лв.

11.12.2019 / 09:30 - surgery.bg
 
 Facebook

На оставащите места, това ще се случи от началото на 2020 г.

 

В повечето държавни болници е достигнат минимума от 950 лв. основна заплата на медицинските сестри, а на оставащите места това ще се случи от Нова година. Това е съобщила Мая Илиева (на снимката), една от организаторките на протестите на сестрите, пред Mediapool.

„Протестите дадоха резултат и заложения в Колективния трудов договор минимум от 950 лева основна заплата беше достигнат в държавните болници. Това е прецедент, защото както знаете, през годините той винаги си е оставал на хартия и досега никой не е роптал за това нещо“, казва Илиева след срещата на представители на протестиращите сестри със здравния министър Кирил Ананиев.

Според информация от колеги на Илиева наистина на повечето места, където МЗ е принципал на болниците, са достигнати нивата от 950 лева основна заплата. „Някъде са увеличени с определена сума и след Нова година ще бъдат достигнати окончателно тези нива от 950 лева. За последно знаем, че е обещано в областната болница в Сливен, където сестрите са с основна заплата 810 лева, че след Нова година ще достигнат 950 лева“, допълва тя.

 

още от Избор на редактора