А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Ще се постарая да вдигнем нивото и да имаме по-добро заплащане на труда на ортопедите-травматолози

24.11.2016 / 13:30 - surgery.bg
 
 Facebook

Това обяви новият председател на Дружеството проф. Балтов.

 

Ще се постарая да вдигнем нивото и да имаме по-добро заплащане на труда на ортопедите-травматолозиПроф. Балтов, бяхте избран за нов председател на Българското дружество по ортопедия и травматология. Кажете какво е усещането?

Тази ми роля е твърде нова, за да мога да кажа на този етап как се чувствам. Мога да кажа, че действително имаше доста сериозна предизборна и изборна борба. Спечелих с 90 срещу 88 гласа, като мой опонент бе проф. Кинов. Аз обещах на всички, че ще се опитам да направя всичко възможно за гилдията и за нашето научно дружество, за да повдигнем нивото, да имаме едно по-добро заплащане на труда на ортопедите-травматолози, за да се чувстваме по-комфортно в нашата дейност.

Обещах, че ще направя някакви постъпки и да се опитаме да внедрим нашия стандарт по ортопедия и травматология. Той вече е в процес на обсъждане и след това ще бъде публикуван официално. Това е една от основните ми задачи, за да може да има ясно разграничаване на нивата на компетентност, кой какво и къде може да прави. Така ще гарантираме по-добра лекарска практика и контрол върху медицинските дейности, които се извършват в ортопедията и травматологията, което от своя страна ще доведе и до по-доброто лечение на пациентите.

Ще направим също така опити за промени в някои клинични пътеки; разширяване на дейността спрямо ревизионното ендопротезиране на тазобедрена и колянна става, обособяване на високоспециализирана дейност каквато е фрактурологията и оперативното лечение на фрактурите в областта на таза, което е изключително тежка хирургия, изискваща твърде голям ресурс и много компетентност, която за жалост в България все още не е добре развита и ние ще искаме да се работи в тази насока. Идеята ни е да обособим определени центрове, където това да може да бъде извършвано и пациентите да бъдат пренасочвани към тези центрове. Причината е, че са необходими хора с опит, възможности и оборудване.

Ще се постарая да вдигнем нивото и да имаме по-добро заплащане на труда на ортопедите-травматолози

Нещо друго, което е съществено, това е туморната хирургия, която досега беше абсолютно обезценена. Там също ще опитаме да вкараме тази хирургия в една клинична пътека, която да има по-добро заплащане, защото тези пациенти изискват по-сериозно следоперативно гледане в клиника, поддържаща терапия и пр.; неща, които изискват по-голям болничен ресурс. Опитваме се да говорим с Министерството на здравеопазването и с НЗОК относно възможността да бъде направена една селекция на тежките, множествени счупвания при политравматични пациенти, при пациенти с тежка остеопороза, които имат повече от 2-3 счупвания едновременно, след падане. Естествено това е дълъг процес, който ще отнеме много време и се надявам, че в следващите три години, в рамките на моя мандат като председател на Дружеството, ще се опитам да направя всичко възможно това да стане.

Между другото, що се отнася до клиничните пътеки, в момента текат преговори относно амбулаторните процедури, защото там имаше някои оперативни процедури, които бяха на ниво амбулаторни процедури, а в същото време те са свързани с наблюдение на болните повече от 24 часа, което трябва да бъде извършвано в болнична обстановка за дълго време. Затова те трябва да бъдат към клиничните пътеки, а не към амбулаторните процедури.

Друго, което искаме да направим е една по-нова система на обучение, която да позволи на младите ни колеги, когато вземат специалност по ортопедия и травматология, да се чувстват абсолютно на едно ниво с колегите ни от ЕС. Общоевропейският конспект, който най-вероятно ще влезе след две години в целия ЕС, да бъде приложен и в България. Това ще изисква промяна както на обучението, така и на практическите възможности на специализантите, самият изпит ще протича по друг начин, нуждаем се от нови неща, които да бъдат заложени в самия конспект.

Във форума ви се включиха доста млади хора.

Да, младите имат интерес, защото нашата специалност е изключително атрактивна. Човек идва със счупване, то се вижда веднага на рентгеновата снимка, ти го излекуваш след 1-2 месеца, пациентът е изключително доволен, че отново се е върнал на работа, че има същото качество на живот, което е имал преди това. Особено със съвременните средства за лечение, както в травматологията, така и в ортопедията.

Мои заместници са проф. Д. Енчев, който също е началник на 4-та травматологична клиника в „Пирогов” и доц. А. Георгиев, който е шеф на артроскопската травматология в болница „Софиямед”. Секретар е д-р Тасев, който работи в моята клиника, а ковчежникът ни е доц. Н. Цачев, който в момента е началник на ортопедията и травматологията във Военна болница.

От следващата година се очаква да има пари по европейски програми, с които да можем да направим един артропластичен регистър, за който говорим повече от 10 години, но все не се намираха възможности и средства. Имаме обещание от Министерството, че може да бъде включен в програма на ведомството такъв регистър, но това е в процес на договаряне. Другото, което много ни се иска да направим е един травматологичен регистър на тежките политравматични случаи, които изискват сериозно, дълго лечение и едно акумулиране на база данни би помогнало много повече за по-бързото излекуване на тези пациенти. В България няма единна доктрина за лечението на политравматичния пациент, всеки работи по свой метод и естествено така се стига до сериозни пропуски.

Проф. Балтов, разкажете малко повече за Вашата клиника.

Първа клиника по ортопедия в „Пирогов” е част от травматологичния комплекс на болницата, включващ четири ортопедо-травматологични клиники за възрастни, една клиника за детска травматология и една клиника по хирургия на ръка. Около 60-65% са спешни и травматично болни, а останалите са планови, с реконструктивна хирургия. В нашата клиника не се ангажираме с гръбначните счупвания, тъй като нямаме специалист по гръбначна хирургия. В „Пирогов” това попада в областта на работата на неврохирурзите.

Моята лична специализация е в областта на раменната хирургия и раменната кост.

Как се справят колегите Ви на фона на специалистите в другите европейски държави?

Като умения, чисто хирургични, мисля, че сме на едно добро европейско ниво; особено ние в „Пирогов”. За световно ниво трудно можем да говорим, защото ресурсът ни е много ограничен спрямо това, което се случва в САЩ, например. Европейското ниво обаче спокойно можем да го защитим. За някои селектирани случаи може да се търси лечение в чужбина, но за травматизъм, следтравматични увреди и промени, няма никакви проблеми пациентите ни да бъдат лекувани у нас. Колеги от чужбина, както от САЩ, така и от някои европейски държави, които са идвали при нас са били впечатлени и са изразявали мнение, че нашата болница по нищо не отстъпва на една добра европейска университетска болница. Нашата специалност е изключително добра, благоприятна, бързоразвиваща се, с много иновации и мисля, че от това печелят всички.

Снимка: Здравен навигатор-Хирургия

 

още от Ортопедия
още от Интервюта