А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

При почти 20% от прегледаните 5-годишни в Смолян –

18.02.2016 / 09:30 - surgery.bg
 
 Facebook

Отчитат проблеми със зрението. Кампанията се проведе в партньорство с РЗИ.

 

При почти 20% от прегледаните 5-годишни в Смолян –За втора поредна година Ротари клуб Смолян в партньорство с Регионалната здравна инспекция проведе кампанията „Моите очички са звездички”- скрининг за ранна диагностика на очните заболявания сред децата от трета група в 4 детски заведения в областния град, съобщи БНР.

От 9-и до 12-и февруари офталмологът д-р Петър Янев от болницата в Смолян прегледа очите на 91 деца на 5-годишна възраст с висококачествена апаратура.

Установени са проблеми със зрението при 19,8% от децата, част от които след адекватно и своевременно лечение могат да бъдат коригирани. Резултатите от прегледите са предоставени на родителите и са насочени за преглед и лечение от специалист.

Инициативата има силен позитивен отзвук сред обществеността, тъй като липсват регламентирани безплатни профилактични прегледи в ранната детска възраст, което предпоставя развитие и задълбочаване на проблеми в зрението на подрастващите, част от които се коригират успешно, ако се диагностицират в тази възраст, информира директорът на Здравната инспекция в Смолян д-р Мими Кубатева.

 

още от Избор на редактора
още от Офталмология