А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

В КОЦ-Пловдив оперираха 100-годишна жена

15.07.2019 / 14:00 - surgery.bg
 
 Facebook

Пациентката е била със солиден тумор на гърдата.

 

В Комплексния онкологичен център-Пловдив (КОЦ-Пловдив) оперираха успешно 100-годишна жена с голям тумор на гърдата. Той е бил с размер колкото два юмрука, информираха от здравното заведение.

Преди 3 години образуванието е било малко, но пациентката отказала да се оперира заради напредналата възраст. Жената от 50-годишна страда от диабет, има и други придружаващи заболявания, но тъй като туморът продължил да нараства и станал огромен, близките ? и тя самата взели решение да се оперира.

„Интервенцията беше рискова и сложна – от една страна заради възрастта, от друга поради допълнителните заболявания на пациентката“, съобщи началникът на „Хирургично отделение” в КОЦ-Пловдив д-р Валентин Иванов.

По думите му, в последните 1-2 месеца се наблюдава зачестяване на злокачествените тумори на гърдата при хора над 85-90 години, които са авансирали.

„Страхът на хората да се оперират на тази възраст и немалкото придружаващи заболявания, които също водят до риск при една голяма интервенция, продължаваща до един час, кара хората да отлагат. Това обаче води до напредване на карцинома и придобиване на много големи размери. Понякога туморът става много голям, обхваща цялата гърда, понякога и мускулатурата на гръдната стена. Едва в такива случаи те предприемат мерки и търсят лекарска помощ. Поради този причина в последно време имаме няколко такива случая. Единият е със 100-годишната ни пациентка“, заяви д-р Иванов.

За 2 месеца са оперирани 3 пациентки над 85 години, предстои тежка интервенция на още една жена, която е 90-годишна.

 

още от Новини от деня
още от Онкология