А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

МУ-Плевен – с втори робот и нов обучен екип за извършването на интервенциите

01.04.2014 / 09:30 - surgery.bg
 
 Facebook

Техниката е закупена по линия на европроект на стойност 4,2 млн. лв., съобщи ректорът проф. д-р Славчо Томов.

 

МУ-Плевен – с втори робот и нов обучен екип за извършването на интервенциитеПо думите му, с новата роботизирана система дейността на висшето училище ще премине на качествено нов етап и ще се превърне в център за иновации в медицината. „Предвидени са поредица от научноизследователски проекти, не само в областта на гинекологията, но и в урологията и в общата хирургия”, заяви проф. Томов, цитиран от БТА.

Според ръководителя на проекта проф. д-р Григор Горчев, в момента Плевен е сред трите водещи центъра по отношение на роботизираната хирургия в Европа, с извършени над 600 онкогинекологични операции и близо 40 урологични интервенции.

Той посочи, че от следващата седмица ще започне работа и новият екип по обща хирургия за отстраняване на ракови заболявания, предимно в областта на корема.

Проф. д-р Ташко Делийски, ръководител на новия екип, заяви, че от развитието на този вид хирургия имат полза пациентите, които по-бързо се възстановяват от операциите. Той е категоричен, че иновативният метод повишава както авторитета на Университета, така и качеството на подготовката на студентите.

Двата робота ще се използват предимно за онкологични операции. Стойността на една от тях е 8000 лв. „За гинекологичните има пътека по Здравната каса (до 100 души годишно), за останалите заплащането е от пациентите”, уточни проф. Горчев.

„В списъка на чакащите има и чуждестранни пациенти. Признание за Университета е, че той ще бъде домакин на Третия световен конгрес по роботизирана хирургия с 250 водещи лекари, на 3 и 4 октомври 2014 г.”, съобщи проф. Томов.

Снимка: Surgery

 

още от Избор на редактора
още от Гинекология
още от Урология
още от Онкология