А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

МУ-Плевен ще се утвърди като център на роботизираната хирургия в Югоизточна Европа

05.08.2013 / 09:30 - surgery.bg
 
 Facebook

Това обяви ректорът проф. д-р Славчо Томов. Той съобщи, че е подписан договор за безвъзмездна финансова помощ за закупуване на още един робот.

 

МУ-Плевен ще се утвърди като център на роботизираната хирургия в Югоизточна ЕвропаСтойността на контракта е 3 303 257,77 лв., като със средствата се предвижда да бъде купен един от най-съвременните американски модели. Университетът получава средствата по Оперативна програма Развитие на конкурентоспособността на българската икономика”, но планира да инвестира и собствени средства.


По думите на проф. Томов, има подготвени екипи, които да обучават студенти, лекари и специализанти от региона на Югоизточна Европа.


С подкрепата на БАН ще бъде създаден и Научноизследователски център за авангардни технологии в медицината.


В момента Плевен разполага с екипи, които извършват гинекологични и урологични операции с робот. Подготвят се специалисти, които ще работят в областта на общата и коремната хирургия.

МУ-Плевен ще се утвърди като център на роботизираната хирургия в Югоизточна Европа
Досега са извършени над 500 гинекологични интервенции проф. д-р Григор Горчев, проф. Томов и д-р Лъчезар Танчев, както и 22 урологични операции от доц. д-р Николай Колев.


Според проф. Горчев, специалистът въвел и наложил роботизираната хирургия в България, Плевен е доказал потенциала на българската медицина в областта на съвременните технологии.

Снимка: Архив Surgery

 

още от Избор на редактора
още от Гастроентерология
още от Гинекология
още от Урология
още от Онкология