А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Проф. Пламен Кинов: "Правилният подход за лечение на болката е мултимодален"

05.10.2017 / 18:00 - surgery.bg
 
 Facebook

Специалистът бе част от лекторите на XXII Конференция „Дни на българската ортопедия и травматология".

 

Проф. Пламен Кинов: Правилният подход за лечение на болката е мултимодаленПроф. Пламен Кинов е специалист по Ортопедия и травматология с акцент върху ендопротезиране на тазобедрена и колянна става. Към момента той е началник на Клиниката по ортопедия и травматология в УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ", както и председател на Софийски клон на Българско дружество по ортопедия и травматология (БОТА).

Проф. Кинов, разкажете ни повече за протичащото събитие.
Събитието, което вече е към своя край, е XXII Конференция „Дни на българската ортопедия и травматология", провеждаща се в Трявна. Това бе една изключително натоварена среща, предизвикала огромен интерес сред ортопедичната общност на страната. Присъстваха колеги от водещи центрове в България, от областни болници, както и от по-малки структури.
Събрахме се цялата общност, като обсъдихме важни въпроси на протезирането като най-честата ортопедична интервенция, но също и на по-редки ортопедични заболявания. Обърнахме внимание на лечението с нови методи на Hallux Valgus. Говорихме за реконструкция при вродени деформации - докладът на екип от Русе с водещ автор д-р Валентинов бе на тема реконструктивна хирургия при дисплазия и недобре оформена предмишница на ръката при малки деца. Изнесе се и презентация за лечение и профилактика на износването на тазобедрената става и хирургичното, като се спомена артроскопската миниинвазивна техника като начин за избягване на дегенерацията на ставата.
Що се отнася до областта на травмите, водещи по традиция бяха колегите от Пирогов - най-голямата болница за лечение на травми. Бяха представени изключително интересни лекции за лечение на увредите на глезена, на увреди на хумеруса и лакътя.

Вие самият изнесохте интересна презентация на тема "Развитие на методите за обезболяване през годините". Кои бяха ключовите аспекти от нея?
Въпросът е изключително актуален, тъй като болката е водеща причина за търсене на медицинска помощ от страна на пациента, както и за неработоспособност. Травмите са на 3-то място като социалнозначимо заболяване и на 1-во място сред заболяванията на опорно-двигателния апарат. Те са и на 1-во място като причина за временна нетрудоспособност.
Аз представих нов продукт на пазара, като разгледах подробно механизма на болката и възможностите за нейното повлияване и лечение.
Важно е да се спомене, че правилният подход е мултимодален. Не бива да се залага само на един медикамент или един начин на лечение. Нужно е прилагане на комбинация от средства и физикални методи, насочени към повлияване на патофизиологията и механизма на възникване. Прекъсване на веригата на болковия импулс е от съществено значение за успеха на лечението.

Какво е Вашето послание към младите Ви колеги, чието присъствие през тези два дни е голямо?
Много ме радва този факт! Имаше кратък спад в интереса на младите хора към специалността, но през последните няколко години нещата се промениха. Младите проявяват огромно желание, активни са и неслучайно две от наградите за най-добра лекция се връчиха на млади колеги.
Моят съвет е да бъдат упорити и да не се отказват да преследват мечтите си.

Навлизат ли иновациите в сферата на ортопедията и травматологията?
Ортопедията и травматологията са изключително динамична специалност. Свидетели сме на бурен напредък и навлизане на компютърните технологии в практиката. Методите на регенераторната медицина, използването на фактори за стимулирането и възстановяването на костното срастване след травми, култивирането на стволови клетки и регенерацията на тъкани се прилагат широко в нашата дейност. Така че нашата сфера е една от най-развиващите се, като по традиция имаме и редица иновации в областта на ендопротезирането и фиксацията на фрактури. Артроскопската хирургия също е бързо развиваща се специалност, свързана със съвременни методи за бързо възстановяване на спортистите и повторно влизане във върхова форма.

 

още от Ортопедия
още от Новини от деня
още от Интервюта