А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

„Пирогов“ получи нов апарат

06.06.2018 / 18:00 - surgery.bg
 
 Facebook

Той е дарение от Софийската света митрополия.

 

„Пирогов“ получи нов апаратНа 5 юни Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит посети УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов”, информираха от болницата. Повод за светейшата визита бе предаването на закупената от Софийската св. Митрополия нова апаратура, която официално бе предадена на Детската реанимация при Клиниката по детска анестезиология.

Съвременният апарат е последно поколение апарати, който чрез бърз и лесен метод в рамките на 10 минути предоставя резултат за състоянието на системата на кръвосъсирване. Така се избягват ненужни кръвопреливания и стрес за децата.

Дарението стана възможно чрез кампанията, инициирана от отдел „Милосърдие и благотворителност“ при Софийска митрополия. Кампанията се проведе в рамките на няколко месеца и имаше за цел събиране на средства и закупуване на този жизнено необходим апарат на стойност 45 600 (четиридесет и пет хиляди и шестстотин) лева.

Кампанията стартира в края на миналата година, в навечерието на празника Въведение Богородично – Деня на християнското семейство. В каузата бяха вложени средства, завещани за благотворителни цели от приснопаметния Български патриарх Максим.

Това е втората успешна кампания на отдела. През миналата година успешно завърши и първата им кампания – закупуването на автоматичен хематологичен анализатор с петдиференциално броене на кръвни клетки, който беше предоставен на Клиниката по детска онкохематология на УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ“ и улесни работата и подобри точността на резултатите от кръвните изследвания на малките пациенти. Основен дарител тогава бе Негово Светейшество патриарх Неофит, който дари цялата премия, с която бе отличен от Фонда за единството на православните народи, на стойност 10 000 долара. Към средствата бяха добавени 20 000 лева от бюджета на Софийската света митрополия за нуждите на дарителската кампания.

 

още от Новини от деня
още от Детска