А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

В МБАЛ-Пазарджик извършиха две операции на 64-годишен мъж

19.02.2020 / 14:00 - surgery.bg
 
 Facebook

Той е бил нахапан от куче, съобщиха от болницата.

 

64-годишен мъж, който е бил нахапан от дворно куче в село Бошуля, е приет в събота, 15 февруари, в Спешното отделение на МБАЛ-Пазарджик. Прегледът на спешните медици е установил, че част от палеца на лявата ръка е отхапан.

Кървящата рана е промита и превързана. Консултиран е от ортопед от Отделението по ортопедия и травматология. Д-р Асен Калоферов е установил, че пострадалият мъж има травматична ампутация на крайната част на палеца. Пациентът веднага е настанен в ортопедичното отделение. Направена е консултация и с лекар от Инфекциозно отделение. На 64-годишния мъж е поставена противобясна ваксина. По спешност пострадалият е опериран. Извършено е щателно почистване на раната, спряно е кървенето от нея и е спасена по-голяма част от пръста, който обаче ще остане скъсен до основата на нокътя.

След първата операция на пациента е назначено и антибиотично лечение, за да се преодолее инфекцията на оперирания пръст. Извършена е и втора операция на палеца, при която са отстранени некротични материали от раната. 64-годишният мъж остава на лечение в Отделението по ортопедия и травматология на МБАЛ-Пазарджик. Утре лекуващият лекар ще прецени дали той може да бъде изписан за домашно лечение. Извършените интервенции по палеца няма да попречат на захвата в бъдеще на пациента, обясни д-р Калоферов.

 

още от Новини от деня