А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

126 пациентки преминаха профилактични прегледи за рак на гърдата

23.03.2016 / 15:30 - surgery.bg
 
 Facebook

Това обявиха от МБАЛ „Свети Панталеймон – Плевен” след края на кампанията.

 

126 пациентки преминаха профилактични прегледи за рак на гърдатаТя се проведе по повод Международния ден на жената - 8 март, в периода 7-11 март, в кабинет „Хирургия и онкология” на МБАЛ с ДКЦ „Свети ПанталеймонПлевен”. Д-р Румен Стоянов - хирург и онколог в болничното заведение, прегледа 126 пациентки от страната на възраст 16-83 години, съобщиха от болницата.

При 2 от тях ще бъдат извършени допълнителни диагностични процедури за потвърждаване или отхвърляне на диагнозата рак на млечната жлеза. На 7 жени с доброкачествени тумори е препоръчано хирургично лечение - оперативно отстраняване. Всички пациентки с фиброкистозна болест на гърдата, са получили насоки за профилактика, лечение и проследяване на това нерядко състояние при жените.

Ракът на млечната жлеза е най-честото злокачествено заболяване при жената - формира близо 27% от общата заболеваемост от рак при жените. При навременна диагностика и лечение обаче той е лечим, затова редовните профилактични прегледи са изключително важни, подчертава д-р Румен Стоянов. От особена важност са те за групата на т.нар. фамилно обременени жени - с пряка родственица с това заболяване. Диагностицирането на рака на гърдата в ранен стадий осигурява най-добри резултати от лечението, включително хирургично лечение с най-добър козметичен ефект.

 

още от Новини от деня
още от Онкология