А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

13 пациенти с тежка форма на катаракта

20.03.2013 / 15:28 - surgery.bg
 
 Facebook

Оперираха специалисти от „Токуда” в сътрудничество с колеги от Македония.

 

13 пациенти с тежка форма на катаракта13 пациенти с тежка форма на катаракта, оперира д-р Алек Топов – началник на отделението по Офталмология на МБАЛ Токуда Болница София” съвместно с колегите си от Очно отделение на Университетската болница в гр. Щип, Македония. Това съобщиха от „Токуда”.


Оперативните интервенции вече ще се извършват на регулярна база в рамките на проект за трансгранично сътрудничество между японската болница в България и Министерството на здравеопазването на Република Македония, който предвижда интензивен обмен на опит между български и македонски лекари.


Пациентите бяха оперирани чрез факоемулсификация. Благодарение на методите на микрохирургията и уменията на очните лекари, новата очна леща се поставя през изключително малък разрез ( под 2,5 мм), след което новата мека леща се въвежда и сама заема мястото си. Операцията е щадяща за пациентите, а възстановителният период е минимално кратък, допълват от „Токуда”.

13 пациенти с тежка форма на катаракта
В рамките на своята визита д-р Топов се срещна с министъра на здравеопазването на Македония Никола Тодоров, който наблюдава операциите на катаракта в реално време и изрази подкрепата си към програмата за обмяна на опит с гост-лекари от МБАЛ „Токуда Болница София”.

Снимка: „Токуда

 

още от Новини от деня
още от Офталмология