А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Отзиви от съвместното събитие на БОТА и БААСТ

01.06.2018 / 15:15 - surgery.bg
 
 Facebook

Проф. Балтов: „Ще се опитаме да реимбурсираме лакътните и раменните стави”.

 

На 17-20 май в к.к. Златни пясъци се състоя съвместно събитие – XII Конференция на Българската асоциация по артроскопия и спортна травматология (БААСТ) и IX Международен годишен симпозиум на Българската ортопедична и травматологична асоциация (БОТА). На форума, Европейското дружество по спортна травматология, колянна хирургия и артроскопия – ESSKA, която представлява Европа в областта на дегенеративните ставни заболявания и спортни травми, представи хирургия на живо, водена от известни европейски и български специалисти с възможност за пряко дискутиране с хирурзите по време на операциите. В допълнение, БОТА бе и домакин на форум на EFFORT (Европейската федерация на националните асоциации по ортопедия и травматология), на който заедно с гост-лектори бяха представени съвременните тенденции в първичното и ревизионното тазобедрено и колянно ендопротезиране. Съорганизатор на събитието бяха МУ-Варна и УМБАЛ „Св. Марина”.
С проф. Асен Балтов, председател на БОТА и с д-р Калин Михов, съорганизатор на събитието от УМБАЛ „Св. Марина”, разговаряме по темата за новостите в миниинвазивната хирургия, бъдещето на специалността и дейностите на организацията.

Отзиви от съвместното събитие на БОТА и БААСТ

Проф. Балтов, през тази година обединихте две събития.
Тази година решихме да направим едно по-голямо общо събитие, като обединихме секцията по артроскопия със секцията по ортопедична травматология, където най-често става въпрос за смяна на стави, тяхната ревизия и пр. Включваме и спортната травматология, травматизма, тежките усложнения, при които се стига до смяна на ставата и пр.
Поканихме известни хирурзи, ортопеди, травматолози от цяла Европа – Франция, Германия, Словения, Италия. Те споделиха своя опит, а освен това бе направена и една голяма дискусионна кръгла маса, свързана с ендопротезирането в областта на тазобедрената и колянната става. Коментираха се и най-новите неща, които са правени по света през последните 1-2 години. Имаше 7-8 живи хирургични предавания, дойдоха много добри специалисти от Европа, които бяха на разположение за задаване на всякакви въпроси.

Отзиви от съвместното събитие на БОТА и БААСТ

Д-р Калин Михов бе един от хирурзите, които извърши операция на живо, предавана директно с възможност за дискусия и въпроси.

Д-р Михов, по различен начин ли се оперира, когато операцията се излъчва на живо?
Напрежението е малко по-голямо, защото винаги е малко по-различно, когато си пред камера; стресът е доста по-сериозен.
Смисълът на тези операции обаче, е да се види работата ни в реално време; да се види как работи даден хирург, как „работят“ имплантите, плюсовете и минусите на даден имплант или техника. В този смисъл, оперативната интервенция отнема и малко повече време, защото трябва да се позиционират камерите, да се осигури достатъчно добра видимост.

А като съорганизатор на събитието, какви са Вашите впечатления?
Конгресът се проведе на изключително високо ниво и това бе мнението на всички участници в него. Събитието бе изключително интерактивно, интересно с оперативните интервенции, които се проведоха, бяха показани някои съвсем нови техники. По този начин се затвърди мнението и увереността ни, че сме на правилния път по отношение на организацията на форума.

Отзиви от съвместното събитие на БОТА и БААСТ

С каква динамика се развиват новостите в хирургичната Ви специалност?
По отношението на навлизането на новости нещата се развиват доста динамично. В литературата могат да се открият най-различни методи, технологии и техники, които се използват. Големият въпрос обаче, остава професионализмът на хирурга и неговия морал.
На сходно мнение е и проф. Балтов, който също заяви, че „постоянно излизат нови неща. Тази година за първи път на живо имаше възможност да се види лакътна артроскопия – нещо, което се прави само в единични случаи в България. Другото, което е интересно, е че се използват нови технологии като телемедицината, например.”

Проф. Балтов, къде е България в ортопедията, спрямо останалите европейски държави?
България е на доста високо ниво, бих казал – европейско. За жалост обаче, ортопедията е свързана с импланти, което означава зависимост от фирмите-вносители на импланти. По принцип производителите дават най-новото и доброто, но вносителите не винаги го взимат и го предлагат на българския пазар.
За следващата година ще се опитаме да направим реимбурсиране на лакътните и раменните стави, нещо, което не се получава толкова години, а е необходимо.

Колко е болен българинът в контекста на Вашата специалност?
Българинът е доста болен, като мога да кажа, че в България се сменят на година около 6000 тазобедрени стави общо. Този процент е горе-долу константен. Понякога има леко увеличение, свързано с травматизма, който допълнително увеличава смяната на някои стави, но като цяло бройката се запазва и не се увеличава. Мога да кажа, че бройката, която се прави в България, се равнява на тази, която прави един от нашите гост-лектори, проф. Гирке в Хамбург за една година.

Отзиви от съвместното събитие на БОТА и БААСТ

Има ли стави в човешкото тяло, които не се подменят?
Има, но не е казано, че винаги ще бъде така. Технологиите толкова напредват, че се правят неща, за които допреди 20-25 години не сме и мислили. Вече имаме глезенни стави, малки стави на китката на ръката, лакътна става и пр. Мисля, че занапред ще имаме още постижения, макар че очаквам те да са на друг принцип.

Мнението на д-р Михов по този въпрос бе, че „реално нищо не може да бъде заменено така както ни е създала природата. Стремим се обаче да се усъвършенстваме и да се доближим максимално до естествените функции.”, допъллни той.

Снимки: Здравен навигатор

 

още от Избор на редактора
още от Ортопедия