А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Отзиви от Х-тия Юбилеен конгрес на Българското Урологично Дружество

10.06.2016 / 09:30 - surgery.bg
 
 Facebook

Известни специалисти участваха в поредното издание на форума. Бе проведено и Общо събрание на Дружеството, като доц. М. Георгиев застана начело на организацията.

 

Отзиви от Х-тия Юбилеен конгрес на Българското Урологично ДружествоХ-тия Юбилеен конгрес на Българското Урологично Дружество се проведе от 2 до 4 юни 2016 г. в Несебър. В рамките на няколко дни специалистите коментираха теми като:Практическа лапароскопска сесия, Приложение на лазерите,Минимално инвазивна хирургия: ендоскопски и лапароскопски операции в Урологията, Простатен карцином, Андрология и др.

В рамките на конгреса се проведе и Отчетно-изборно събрание на Българското Урологично Дружество, като бе избран нов председател на организацията. Това е доц. Марин Георгиев, на когото Здравен навигатор честити победата и пожелава успешна работа.

Днес ви представяме отзиви на някои от ключовите участници в събитието, като през следващата седмица ще имате възможност да се запознаете в подробности и с това, което се случи по време на провелия се симпозиум, организиран с подкрепата на фармацевтична компания Astellas.

Проф. Панчев, досегашен председател на Българското Урологично Дружество

Отзиви от Х-тия Юбилеен конгрес на Българското Урологично Дружество

Проф. Панчев, какво бихте отличили от проведения юбилеен конгрес на Дружеството по урология?

С удоволствие мога да отбележа, че на събитието присъства достатъчно голям брой специалисти, което допринесе за взимането на важни решения по отношение на урологичните заболявания. Както видяхте, още в първата част се започна една дискусия относно онкологичните заболявания, тъй като в цялата медицина много неща не са доизяснени докрай, има много теории, които търсят своята практическа реализация. Тук, в хода на дискусията с цитирането на определени случаи, нещата могат да се изяснят.

Вторият акцент бе, че имаше голям брой участници в ендоскопската урология; лапароскопската, роботизираната урология, което говори за интелигентността и желанието на уролозите да бъдат исторически винаги в първите редици на технологиите. Първото приложение на ултразвука е в урологията. Същото се отнася и до лазера. Без тези иновации ние не можем да минем в урологията. Най-важното обаче в приложението на една методика, нещо, което дискутираме и тук, са индикациите и ползата за пациента. Трябва да се престане да се спекулира с това, че има безкръвни операции, защото става въпрос за интервенция, а тя не може да мине без кръв. Говорим по-скоро за минимализиране на кръвопреливането, кръвопролитието и пр. Особено дискутабилен е въпросът с ендоскопските операции, най-вече при приложението им в областта на онкологията. При карцинома на простатата например има 3-4 равностойни метода на лечение – консервативен, хормонален метод, рентгеново облъчване, радиотерапия и оперативно лечение. Защо е важно да оперираме болния, защо трябва да правим лъчелечение и пр. Необходимо е да се знаят както практиката, така и философията на лечението.

Доц. Марин Георгиев, новият председател на Българско Урологично Дружество

Отзиви от Х-тия Юбилеен конгрес на Българското Урологично Дружество

Доц. Георгиев, какво ви впечатли при провеждането на конгреса?

Отличителното за този конгрес са няколко неща. На първо място, традиционно имаме доста добро участие от чужбина. Имам предвид специалисти от Германия, като сред нас е един от пионерите на минималноинвазивната урология в Европа и в света, който в момента е председател на всички секции в ЕС по урология – проф. Расвайлер. Той изнесе лекция за роботизираните операции и беше директор на практическия курс по лапароскопска и роботизирана хирургия. Т.е. веднага бързам да кажа, че новото е курсът, който организираме по роботизирана хирургия, така че участниците можеха да изпълнят определени упражнения. До момента в България в урологията не се е случвало.

Друго, което отличава конгреса, и което досега не е правено е провеждането на цяла сесия на тема Роботизирана урология. В нея взеха участие представители на Турция, на Румъния, както и наши специалисти, които вече имат опит в тази област. Т.е. за първи път се обръща толкова голямо внимание на модерните, иновативни методи на лечение.

Втора сесия, каквато до момента също не сме провеждали, е посветена само на лапароскопски операции в урологията; метод, който е на дневен ред, и който благодарение на опита, който имаме вече в страната, вече имаме възможност да покажем какви са достиженията ни. В тази сесия също имаме силно участие отново на колегите от Румъния и Русия.

Проф. Расвайлер

Отзиви от Х-тия Юбилеен конгрес на Българското Урологично Дружество

Проф. Расвайлер, изнесохте една от ключовите лекции по време на юбилейния конгрес на Българското урологично дружество.

Лекцията ми бе посветена на роботизираните операции, като бях и ръководител на провелия се практически курс по лапароскопска и роботизирана хирургия. Много е интересно да говоря по тази тема, особено в България, където роботизираната хирургия в областта на урологията все още е в началото, все още прохожда. Подобни възможности има само на няколко места и все още говорим по-скоро за възможностите, които биха се развили в бъдеще време. В следващите няколко години очаквам тези технологии да се развият по-интензивно и да бъдат по-достъпни и във вашата страна.

Бяхте директор на практическия курс по лапароскопска и роботизирана хирургия.

Това е много важно начинание, тъй като имаме възможност по една утвърдена и стандартизирана програма да предадем знания на по-млади или неопитни специалисти в сферата на иновациите. От тази гледна точка съм много доволен, че имах възможност да обуча и специалисти в България.

Какво послание бихте отправили към колегите си в България?

Смятам, че те вървят по правилния път. Идвам вече няколко пъти в София например, за да извършвам различни оперативни интервенции. Имам възможност да обучавам български специалисти, да им бъда своеобразен ментор. Виждам развитието на специалистите, затова казвам, че вървят по правилния път. Смятам, че трябва да продължат да се развиват, може би да бъдат малко по-борбени по отношение на внедряването на новите технологии, най-вече роботизираната хирургия.

Отзиви от Х-тия Юбилеен конгрес на Българското Урологично Дружество

.

Отзиви от Х-тия Юбилеен конгрес на Българското Урологично Дружество

.

Отзиви от Х-тия Юбилеен конгрес на Българското Урологично Дружество

.

Отзиви от Х-тия Юбилеен конгрес на Българското Урологично Дружество

.

Отзиви от Х-тия Юбилеен конгрес на Българското Урологично Дружество

.

Отзиви от Х-тия Юбилеен конгрес на Българското Урологично Дружество

.

Отзиви от Х-тия Юбилеен конгрес на Българското Урологично Дружество

Снимки: Здравен навигатор

 

още от Избор на редактора
още от Урология