А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Отзив от ECR 2017 – европейският конгрес по радиология

07.03.2017 / 18:00 - surgery.bg
 
 Facebook

Форумът се проведе между 1 и 5 март тази година във Виена, Австрия.

 

Отзив от ECR 2017 – европейският конгрес по радиологияECR международна рентгенологична среща е еднo от водещите събития в радиологията, една от най-големите медицински срещи в Европа и втората най-голяма рентгенологична среща в света. По традиция, този форум се провежда ежегодно в началото на месец март. На този конгрес се обхващат всички специалности в областта на радиологията, включително: рентгенолози-специалисти, специализанти, рентгенови лаборанти, студенти, представители на индустрията и представители на медиите. През тази година фокусът на конгреса бе изцяло насочен към младите хора, със създаването на сесия Rising stars.

Повече за форума – от проф. Милан Тотев, председател на Българската асоциация по радиология, който също бе сред участниците в конгреса:

Отзив от ECR 2017 – европейският конгрес по радиология

Проф. Тотев, разкажете ни нещо повече за Европейския конгрес по радиология, който се провежда във Виена?

По традиция, всяка година в началото на месец март европейските рентгенолози се събират на Европейския конгрес по радиология. Както обясни на откриването проф. Паризел, само 60% от членовете на Европейската асоциация по радиология са от Европа. Останалите членове са предимно от Азия, Северна Америка и някои членове от Африка, Океания и Австралия. Конгресът е най-бързорастящата научна организация в света. Всяка година броят на участниците и на членовете се увеличава. По последни данни бяхме 68 000 активни членове на Европейската асоциация по радиология, което ни прави най-голямата професионална организация в света, като тези цифри продължават да растат на фона на други конгреси, които също са големи. Оказа се, че ние наистина се превръщаме в най-големия конгрес. Има огромен интерес към конгреса, при това не само да се участва като слушатели, но и като лектори.

Мотото на конгреса е „Цветята в градината на рентгенологията”; изключително поетично, измислено от проф. Паризел, виден специалист в областта на рентгенологията.

Какво мотивира хората да участват в този конгрес?

Ако започнем в малко шеговит тон, разбира се Виена е прекрасно място за провеждане на конгреса, дори и през март, с лесен достъп от всички краища на Европа. Това обаче е по-скоро в рамките на шегата. Основното, което ги привлича е изключително високото ниво на науката, представена на конгреса; казвайки наука имам предвид както такава за изключително напреднали специалисти, така и прекрасно организирани сесии за лекари на по-ниско ниво, както и за студенти и за специализанти. Голяма група от присъстващите са т. нар. Rising stars/изгряващите звезди. Организацията инвестира големи средства в специализанти и млади специализиращи рентгенолози, като дори им се поемат част от разходите за участие в конгреса. През тази година голяма новост е това, че от 2016 г. върви т. нар. електронна постерна система на конгреса, в която хората си представят постерите. И ако доскоро постерите се показваха на стената, от миналата година на всички автори на постери е даден глас – могат да го прочетат, обяснят, отговорят на въпроси на хора, заинтересовани от тематиката. През миналата година това ставаше само на английски, то от тази година се провеждат специални сесии на основните езици – китайски, руски, немски и пр. Идеята е това да продължи и да се даде възможност на младите хора по лесен и достъпен за тях начин, да представят това, което са направили.

Разбира се, освен науката, нещо, което е неразделна и съществена част от конгреса е т. нар. техническа изложба. На една огромна площ човек може да пипне и да види най-съвременните машини и технологии, софтуер и пр. в нашата област. За да бъдем едни добри специалисти в бъдеще, ние трябва да знаем още отсега с какви машини ще работим, накъде се развиват технологиите, за да се подготвим теоретически, а не да сме напълно изненадани след някоя и друга година от дадена нова технология.

Отзив от ECR 2017 – европейският конгрес по радиология

.

Отзив от ECR 2017 – европейският конгрес по радиология

 

още от Новини от деня
още от Образна диагностика