А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

Отпреди влизането на моя екип в МЗ, стои проблемът с трансплантациите

19.09.2019 / 09:30 - surgery.bg
 
 Facebook

Заяви здравният министър Кирил Ананиев. Чакащи трасплантация на бял дроб планират безсрочен протест пред здравното ведомство.

 

„Проблемът е от две години и четири месеца, т.е. отпреди влизането на моя екип в МЗ, когато беше прекратен договорът с Виенската болница и проф. Валтер Клепетко. Проблемът обаче не е само български. От близо година всички трансплантационни центрове в Европа отказват да извършват трансплантации на чужди граждани поради факта, че няма достатъчно трупни донори от една страна, а от друга – достатъчно медицински персонал, най-вече сестри. Така че те отказват не само на България, но и на всички останали европейски държави“. Това коментира здравният министър Кирил Ананиев пред бТВ.

Поводът е обявеният безсрочен протест на пациенти, чакащи белодробни трансплантации пред здравното ведомство, както вече ви съобщихме.

„До този момент трансплантации, заплащани от НЗОК с трансфер от МЗ, се извършваха само в европейски трансплантационни центрове. Предложената от мен промяна в Наредба №2 е трансплантации да могат да се извършват навсякъде, не само в ЕС, и държавата да ги заплаща. Грижата за издирване на трансплантационните центрове няма да е на пациента, а на отговорните публични институции – НЗОК и ИА „Медицински надзор“, коментира министърът.

По думите му, до дни ще приключи общественото обсъждане на Наредбата и той планира да възложи на отговорните институции да се свържат с редица неевропейски трансплантационни центрове – в САЩ, Русия, Украйна, Турция. „Това е краткосрочната мярка, която ще реши проблемите на тези хора“, каза Кирил Ананиев, като отчете, че за момента в листата на чакащи за трансплантация са 18 души.

Ананиев допълни още, че вече е започнало краткосрочното обучение на медици във Виена, а от Нова година се планира да стартира и дългосрочното. „Надявам се до средата на следващата година да имаме екипи, които да правят тези трансплантации в България“, каза здравният министър.

 

още от Избор на редактора