А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

ВМА откри Европейската седмица на донорството в България

09.10.2017 / 18:30 - surgery.bg
 
 Facebook

„Дървото на живота” в памет на донорите, беше допълнено с имена на 7 души.

 

Целта на кампанията е насърчаване на обсъжданията, свързани с темата и предоставяне на информация относно донорството и трансплантацията на органи на обществеността.

„Дървото на живота” в памет на донорите, намиращо се в централното фоайе на ВМА, беше допълнено със 7 имена на хора, изгубили живота си от началото на 2017 г. и чиито дарени органи са дали шанс за живот на пациенти във Военномедицинска академия.

ВМА откри Европейската седмица на донорството в България

„За пета поредна година във ВМА изказваме по този начин своята огромна благодарност към близките на загиналите за техния високохуманен жест, благодарение на който са спасени десетки животи”, коментира при откриването на кампанията ВРИД началникът на ВМА полк. проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.

Той припомни, че през месец май беше отбелязана 10-ата годишнина от първата чернодробна трансплантация, направена в болницата. ВМА посрещна този юбилей с извършени 59 трансплантации, а днес вече тяхната бройка е 63. Само за 2017 г. броят на направените трансплантации във ВМА в 7.

„Изнесените статистки от клиниката на проф. Никола Владов ясно показват, че резултатите на ВМА по отношение на успеваемостта са напълно съпоставими с най-известните световни клиники, въпреки малкия брой на донорите и сравнително малкия брой на операциите годишно”, подчерта още проф. Мутафчийски.

Той изказа своята дълбока благодарност към всички екипи, свързани с трансплантационния процес. Редом до него застанаха проф. Никола Владов - началник на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология към ВМА, проф. Крум Кацаров – началник на Клиника по гастроентерология, подп. Лазарин Лазаров и майор Пламен Дончев от Авиобаза „Враждебна”, както и представители на най-голямата мотоорганизация в България “Sofia riders”.

„Чернодробната тансплантация е абсолютно колективна дейност. Винаги има лидери, но нито един човек, участващ в този процес, не е маловажен. Затова използвам случая, за да благодаря на десетките колеги, които се занимават с този процес”, заяви още проф. Мутафчийски.

Проф. Никола Владов изказа своята благодарност към всички свои колеги, благодарение на които трансплантацията на черен дроб вече е рутинна дейност: „Благодаря на близките на донорите за високохуманния им жест, благодарение, на който които през годините спасихме много хора. Благодаря на нашите приятели от ВВС и на Изпълнителна агенция по трансплантация за организацията, която създава”.

Благодарност към близките на донорите изказа и проф. Крум Кацаров. Той отбеляза, че с всяка изминала година „Дървото на живота” се обогатява с все повече листчета, като изтъкна, че зад всяко листче стои една човешка драма: „Драма, както по отношение на тези, които са изгубили живота си, така и по отношение на тези, които сме спасили. Благодаря ви”.

Гордост от участието на Военновъздушните сили в този процес, дълбок поклон пред специалистите от ВМА за техния денонощен труд за осигуряване на нов живот и сърдечна благодарност на близките на донорите, изказа майор Пламен Дончев – един от пилотите, имащи активно участие при донорските ситуации.

ВМА откри Европейската седмица на донорството в България

 

още от Темата - Трансплантации