А Н К Е Т А

Резонни ли са проверките на НЗОК на болниците?

 Да, за да се прецени дали има сериозно превишаване на лимити по клиничните пътеки.
 Не, по-скоро са въпрос на кампания.
 Не мога да преценя.BGtop

В Отделението „Уши, нос, гърло” в МБАЛ Бургас

24.11.2014 / 09:30 - surgery.bg
 
 Facebook

Вече работи единственият в цялата област видеобронхоскоп. Апаратурата е закупена по европроект, съобщиха от лечебното заведение в морския град.

 

В Отделението „Уши, нос, гърло” в МБАЛ БургасТехниката е съвсем нова, последно поколение и е закупена по европроект за ранна диагностика на онкологични заболявания.
Изследването, което се нарича автофлуоресцентна видеобронхоскопия, позволява съвсем рано да бъдат диагностицирани патологични изменения на горните и долните дихателните пътища и бронхите, ракови и предракови състояния, заяви началникът на УНГ-отделението д-р Даниел Петков. Колкото по-рано се случи това, толкова е по-реален шансът пациентът да бъде излекуван, допълни той.
В дихателните пътища на пациента се въвежда видеокамера, която извежда реална картина на голям монитор. В същото време, чрез друг режим се включват светлинни лъчи, които осъществяват автофлуоресценцията. Тъканите, в които се развиват новообразувания, светят по различен начин от здравата тъкан и така съвсем точно могат да се определят границите на поразените от рак участъци. Всичко това е възможно само с една манипулация, която позволява едновременно с изследването да се вземе и тъкан за биопсия.
В Отделението „Уши, нос, гърло” в МБАЛ Бургас
С бронхоскопията могат да се видят и чужди тела, попаднали в дихателните пътища.
С новата апаратура вече са изследвани десетки пациенти от Бургас и региона. При много от тях ранната диагностика се е оказала решаваща за бързи операции и пълно излекуване.

 

още от Избор на редактора
още от Онкология
още от Уши, нос, гърло